Abrogarea Legii cetăţeniei prin investiţii, votată în prima lectură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO sptunik.md
FOTO sptunik.md

Deputaţii au votat în prima lectură marţi, 18 iunie, proiectul de abrogare a Legii cetăţeniei prin investiţii. Potrivit autorilor proiectului, legea în cauză a fost votată netransparent şi ar putea avea consecinţe dezastruoase pentru siguranţa Moldovei şi a cetăţeniilor ţării, transmite IPN.

Potrivit deputatului PAS, Blocul ACUM, Sergiu Litvinenco, pericolul constă în obţinerea cetăţeniei de către persoane cu trecut dubios şi în „spălarea miliardelor furate din sistemul bancar”. Abrogarea acestei legi este obligatorie, a spus parlamentarul.

Întrebat, de către democratul Sergiu Sîrbu, ce se va întâmpla cu cetăţeniile deja acordate în baza acestei legi, Sergiu Litvinenco a spus că cele două persoane vizate îşi vor păstra cetăţenia.

Deputatul ACUM Platforma DA, Iurie Reniţă, consideră că ar trebui anulate şi cele două cetăţenii acordate. Colegul său de fracţiune, Alexandru Slusari,  a declarat că pentru a atrage investiţii o guvernare responsabilă trebuie să construiască un mediu prietenos pentru afaceri. Vânzarea cetăţeniei nu poate rezolva problema investiţiilor, ci doar contribuie la spălarea miliardelor furate.

Instrumentul obţinerii cetăţeniei prin investiţii a devenit funcţional în noiembrie 2018. Conform acestei legi, puteau pretinde cetăţenia Republicii Moldova solicitanţii care investeau în Fondul de Investiţii Publice cel puţin 100 de mii de euro.  Suma pentru un cuplu era de 115 mii de euro, iar pentru familii 145-155 de mii de euro, în funcţie de numărul de membri. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite