A început lupta pentru Găgăuzia. Cine vrea să-l înlocuiască pe Formuzal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Găgăuzia FOTO:Adevărul
Găgăuzia FOTO:Adevărul

Săptămâna aceasta a început procedura de înregistrare a grupurilor de iniţiativă privind colectarea semnăturilor în susţinerea candidaţilor la funcţia de başcan al Găgăuziei. Până acum, zece persoane şi-au anunţat intenţia de a candida la alegerile din 22 martie.

În acest an, procedura de înregistrare în cursa electorală pentru conducerea UTA Găgăuzia a fost simplificată. Astfel, cei care vor dori să candideze la funcţia de başcan al regiunii vor fi obligaţi să prezinte mai puţine semnături în susţinerea sa pentru a fi inclus în buletinul de vot. Adunarea Populară a Găgăuziei (AP) a votat un proiect de lege care prevede asemenea modificări. Astfel, dacă până acum, era necesară colectarea a mai mult de cinci mii de semnături, atunci pentru alegerile din 22 martie 2015 candidaţii vor trebui să prezinte nu mai puţin de 1.500 de semnături şi nu mai mult de 2.000 de semnături.

Semnături din fiecare localitate

Potrivit lui Ivan Burgudji, preşedintele Comisiei juridice a AP, semnăturile vor trebui să fie colectate din cel puţin o treime din primării. Totodată, cei care vor dori să conducă regiunea în următorii patru ani, vor trebui să adune cel puţin o sută de semnături din fiecare localitate. Pentru aceste modificări au votat 17 din 18 deputaţi locali. Singurul care a fost împotriva noilor prevederi a fost Alexandr Tarnavskii, vicepreşedintele Adunării Populare.

„Cea mai grea campanie”

În şedinţa de ieri, Comisia Electorală de la Comrat a înregistrat şase grupuri de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor în susţinerea candidaţilor la funcţia de başcan. În total, este vorba despre zece candidaturi propuse. Printre aceştia se numără fostul başcan Valerii Ianioglo, primarul oraşului Comrat, Nikolai Dudoglo, deputatul care recent a părăsit fracţiunea comuniştilor, Irina Vlah, fostul vicepreşedinte al Parlamentului de la Chişinău, Alexandru Stoianoglo, sau deputatul local Serghei Cimpoieş. În listă sunt şi nume mai puţin cunoscute, dar care s-au evidenţiat în cadrul evenimentelor publice - ex-deputatul comunist, Oleg Garizan, preşedintele raionului Ceadîr-Lunga, Serghei Buzadji, deputatul Adunării Populare şi directorul „Gagauz-Gaz”, Oleg Kaikî, activistul Leonid Dobrov, precum şi antreprenorul Ruslan Garbalî.

Potrivit preşedintelui Comisiei electorale din Găgăuzia, Valentin Kara, campania electorală din 2015 va fi cea mai grea din istoria autonomiei, deoarece se aşteaptă o participare masivă a candidaţilor.

Formuzal crede că se pregătesc falsificări

În cadrul unei întâlniri cu preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, guvernatorul autonomiei, Mihail Formuzal, a recomandat ca înregistrarea cetăţenilor în regiune să fie interzisă până în ziua alegerilor. Acest lucru, în opinia lui, ar împiedica falsificarea rezultatelor alegerilor. Potrivit lui, „anumite partide politice înregistrează locuitorii altor sate în Găgăuzia, pentru ca aceştia să poată vota în favoarea acestor formaţiuni”.

El a dat de înţeles că Partidul Democrat ar pregăti astfel de falsificări. „Secţiile de paşapoarte se află în mâinile unui partid politic, care poate face orice, iar noi nu dorim ca acest lucru să fie obiectul unor alegeri incorecte”, i-a spus Formuzal lui Ciocan. La rândul său, preşedintele CEC i-ar fi răspuns că „interzicerea înregistrării populaţiei poate avea loc doar în cazuri extreme”, scrie gagauzinfo.md. „Vă recomand să cereţi informaţii săptămânale de la întreprinderea Registru privind populaţia localităţilor, inclusiv câte persoane sunt înregistrate, câte s-au înregistrat şi câte nu mai au reşedinţa în localitatea respectivă. Dacă observaţi decalaje mari, atunci vor trebui luate măsuri”, a spus Iurie Ciocan.

Partidul independenţilor

Principala particularitate a campaniilor electorale din Autonomia Găgăuză, fie alegerile în Adunarea Populară, ale başkanului sau chiar ale  administraţiei locale, o constituie atitudinea critică a alegătorilor faţă de ,,promovaţii” partidelor. Legitatea aceasta poate fi observată deja mulţi ani la rând şi în rezultatul, practic, al tuturor alegerilor succesul principal l-au obţinut participanţii independenţi. Evenimentele politice din Găgăuzia se deosebesc de cele din orice raion din Moldova. În autonomie se desfăşoară procesele proprii, care au istoria, logica şi vectorul lor, iar participarea la acestea a forţelor din afară este percepută cu o insatisfacţie vizibilă, transmite IPN.

La o anumită etapă, forţele politice moldoveneşti au luat în considerare în strategiile lor această particularitate. De aceea nu este de mirare că din pretendenţii la fotoliul de başkan, care au reuşit să declare deja despre intenţiile lor, toţi, fără excepţie, pornesc să cucerească voturile alegătorilor cu statutul de candidaţi independenţi. Astfel, democratul Nikolai Dudoglo, unul dintre liderii Partidului Regiunilor, Valeri Ianioglo şi comunistul Oleg Garizan vor încerca să simtă independenţa lor de partide. Ca să fim drepţi, vom menţiona că Dudoglo şi Ianioglo şi-au sistat pentru perioada alegerilor calitatea lor de membri ai partidelor. Totodată, chiar dacă a anunţat că va candida ca independent, Irina Vlah cel mai probabil va fi susţinută de socialişti, aceasta optând, la fel ca şi partidul lui Dodon, pentru denunţarea Acordului de Asociere şi integrarea în Uniunea Vamală.

Aşa sau altfel, nu este clar, cine este în situaţia aceasta cel mai naiv: alegătorii, care sunt gata să creadă în forţa miraculoasă ,,a sistării calităţii de membru” sau înşişi reprezentanţii partidelor, care contează pe faptul că oamenii vor crede în ,,independenţa” lor, se întreabă Veaceslav Crăciun într-o analiză IPN.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite