A fost votat Acordul de colaborare adiţional la Protocolul de Înfrăţire dintre Chişinău şi Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Consilierii municipiului Chişinău au votat un proiect de decizie privind Acordul de colaborare adiţional la Protocolul de Înfrăţire, încheiat între Primăria municipiului Chişinău şi Primăria municipiului Bucureşti la 4 noiembrie 1999. Pentru aprobarea acestuia au votat 42 de consilieri, transmite IPN.

Şedinţa CMC a avut loc cu participarea a 16 consilieri ai Consiliului General al municipiului Bucureşti.

Secretarul CMC, Adrian Talmaci, a menţionat că Acordul adiţional prevede domeniile de colaborare. Este vorba despre schimburi de experienţă şi derularea de proiecte în domeniul dezvoltării locale. De asemenea, Primăria Chişinău şi Primăria Bucureşti vor promova proiecte şi activităţi în domeniul dezvoltării economice, culturii, tineretului, turismului etc.

Acordul prevede schimburi interinstituţionale în domeniul social, domeniul dezvoltării economice, accesare de fonduri europene, sport, protecţia mediului, transport, arhitectură, urbanism etc. Tot în temeiul acestui Acord, primăria municipiului Chişinău va elabora un program de cooperare nou care va prevedea acţiuni concrete pentru perioada următoare.

Potrivit lui Adrian Talmaci, în temeiul Protocolul de Înfrăţire au fost organizate şi desfăşurate mai multe evenimente. El spune că numai în anul 2018, Primăria municipiului Bucureşti a donat Primăriei municipiului Chişinău două autobuze, a finanţat lucrările de construcţie pentru scara de granit de la Valea Morilor, a donat cărţi, şi au avut loc mai multe schimburi de experienţă şi proiecte.

Vasile Grădinaru, preşedintele fracţiunii PAS din CMC, a remarcat că actul juridic votat „este ca un pas mic spre o înfrăţire durabilă dintre Moldova şi România”, dar şi un pas mic spre unirea dintre cele două state.

Ion Cebanu, preşedintele fracţiunii PL din CMC, a menţionat că România a fost alături de Moldova atunci, când acesteia i-a fost cel mai greu şi a arătat că poate fi aproape nu doar prin vorbe dar şi prin fapte. Acesta a mai spus că nu crede că „cei care rup hărţile, României Mari, aprobă politica de expansiune în Donbas, Georgia sunt sinceri în promovarea românismului în Basarabia”.

Veaceslav Nedelea, consilier PDM, a menţionat că municipiul Chişinău contează foarte mult pe expertiza Bucureştiului.

Consilierul PSRM, Victor Poleacov, a declarat că Comisia juridică, pentru ordinea publică şi activitatea administraţiei a oferit un aviz pozitiv acestui Acord.

Valerii Klimenko, consilier din partea Partidului Politic Şor, a cerut Primăriei să prelungească Acordurile similare de colaborare, cu Moscova, Kiev sau Minsk.

Primarul Chişinăului, Ion Ceban, a adus mulţumiri consilierilor români pentru proiectele implementate în Chişinău cu suportul municipiului Bucureşti.

Viceprimarul municipiului Bucureşti, Aurelian Bădulescu, a spus că pentru partea română colaborarea respectivă „este una fundamentală, astfel încât instituţiile noastre să poată beneficia de experienţa celor două unităţi administrative, astfel încât proiectele pe care ne dorim să le implementăm împreună să aibă rezultatul scontat”.

https://www.ipn.md/ro/a-fost-votat-acordul-de-colaborare-aditional-la-protocolul-7965_1070819.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite