Ţările Nordice şi Baltice critică presiunea Rusiei asupra Republicii Moldova şi Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miniştrii de Externe ai Ţărilor Nordice şi ai Ţărilor Baltice FOTO: lithuaniatribune.com
Miniştrii de Externe ai Ţărilor Nordice şi ai Ţărilor Baltice FOTO: lithuaniatribune.com

Miniştrii de externe ai Ţărilor Nordice şi Baltice critică presiunea Rusiei asupra Ucrainei şi Republicii Moldova. Reacţia a apărut astăzi, după vizita vicepremierului rus Dmitri Rogozin în Republica Moldova.

„Orice ameninţare economică sau presiune politică făcute împotriva partenerilor din Est, pentru aspiraţiile lor europene şi angajamentele faţă de UE, sunt inacceptabile. Ţările au dreptul de a alege singure ceea ce este mai bine pentru viitorul lor“, se arată într-un comunicat semnat de reprezentanţii celor opt ţări potrivit lithuaniatribune.com.

Ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevičius, susţine că reacţia a apărut ca răspuns la declaraţiile Moscovei cu privire la Ucraina şi Republica Moldova.

„Da, se referă la Rusia. În ultima vreme am auzit declaraţii de la analişti şi de la oficiali de rang înalt, spunând: «nu trebuie să semnaţi acordul de asociere, nu trebuie să vă apropiaţi de Europa deoarece veţi avea de suportat consecinţe». Este dificil să apreciem aceste măsuri ca fiind altceva decât presiune politică“, a declarat ministrul lituanian. „Anterior am auzit declaraţii despre Ucraina, iar acum au existat avertismente similare şi la adresa Republicii Moldova. Toate aceste afirmaţii au ca scop trezirea emoţiilor pentru a le îndepărta de luarea deciziilor“, a mai spusLinkevičius.

Potrivit aceleiaşi surse, oficialii din Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia, şi Suedia au declarat că susţin semnarea Acordului de asociere dintre UE şi Ucraina în cadrul Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, din noiembrie. De asemenea, statele Nordice şi Baltice declară că la Summitul de la Vilnius ar trebui să demareze acorduri relevante cu Republica Moldova, Georgia şi Armenia.

Reamintim că înainte de a ajunge la Chişinău, în cadrul unui interviu, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, a declarat că „decizia Republicii Moldova de a deveni membru asociat al UE va duce la o revizuire a acordurilor cu Rusia şi va complica soluţionarea problemei transnistrene“.

Dmitri Rogozin ne sperie cu o iarnă grea: „Sper să nu îngheţaţi“. Ce spun analiştii despre vizita vicepremierului rus

Rogozin atacă din nou: „Moldovenii vor fi lacheii din tinda UE. Vor aduce papucii“

Rogozin: „Dacă aşa-zisa guvernare proeuropeană îndrăzneşte să ia decizii fără a se consulta cu vecinul său din Est, atunci se înşală amarnic“

Ambasadorul Rusiei la Chişinău, despre gazoductul Iaşi-Ungheni: „Este problema autorităţilor române de unde vor lua gaz. România singură ia 40% din gazul consumat din Federaţia Rusă“

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite