Ştefan Gligor: Responsabilitatea pentru alegerile anticipate o poartă preşedintele Igor Dodon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Responsabilitatea pentru alegerile anticipate o poartă preşedintele Igor Dodon. Au existat toate premisele pentru a se atinge o înţelegere între Partidul Socialiştilor şi blocul ACUM. Cele două formaţiuni constituante ale blocului, PAS şi PPDA, au emis o decizie prin care anunţau că sunt gata să voteze un preşedinte al Parlamentului din partea PSRM şi astfel socialiştii nu au avut spaţiu de manevră.

De această părere este expertul în politici publice Ştefan Gligor, transmite IPN.

„Igor Dodon a avut trei feţe pe care le arăta pe rând cui trebuia, la momentul potrivit. El se teme foarte mult de Vladimir Plahotniuc şi Partidul Democrat. Nu e niciun dubiu aici. Ei îl au cu ceva la mână, lucruri serioase şi fac această constatare înţelegând că Federaţia Rusă este un factor de influenţă şi odată ce nici Rusia pentru Igor Dodon, care şi-a făcut capital politic pe imaginea personală a lui Vladimir Putin, nu a avut un cuvânt greu de spus. Cu toate acestea, Igor Dodon a încercat să facă un joc fals cu Federaţia Rusă, cu propriul partid şi un alt joc real şi de interes primordial cu şi în favoarea PDM”, a menţionat Ştefan Gligor în platoul emisiunii „În profunzime” de la ProTV Chişinău.

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu consideră că „marea problemă a ultimelor alegeri parlamentare nu a fost Partidul Socialiştilor, dar Igor Dodon şi anume aceste angajamente, frici pe alocuri ale lui Dodon de a se descătuşa şi de a merge împotriva celui căruia i-a făcut promisiuni la un moment dat, prin anul 2016, când Partidul Democrat cu toată maşinăria sa l-a ajutat să obţină câştig la prezidenţiale”. „În momentul când lui Igor Dodon i s-a cerut să-l dea în gât pe Vladimir Plahotniuc, acesta a refuzat. Probabil, Moscova are motivele ei pentru a-i cere acest lucru şefului statului”, a declarat jurnalistul.

Vitalie Călugăreanu spune că aceste lucruri vor fi taxate de Federaţia Rusă şi primele semnale vor venit destul de rapid şi se poate solda cu faptul că PSRM s-ar putea să piardă eticheta de „partidul Moscovei” în Republica Moldova şi odată cu aceasta va pierde şi bani, dar şi alegători.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite