Ştefan Gligor: Reforma propusă de Ministerul Justiţiei nu poate repara „dezastrul din sistemul judiciar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Reforma justiţiei are drept scop eliminarea elementului corupţiei, iar soluţiile propuse de Ministerul Justiţiei prin proiectul de reformă nu pot repara „dezastrul din sistemul judiciar”. De această opinie este expertul în politici publice Ştefan Gligor, transmite IPN.

Expertul nu consideră conceptul reformei justiţiei unul foarte curajos, din contra, în opinia lui, este unul foarte modest în raport cu problemele din justiţie. Şi consilierul preşedintelui Parlamentului, Fadei Nagacevschi, consideră că proiectul nu este suficient de dur pentru situaţia actuală din sistemul justiţiei. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul TV8.

„Actualul concept de reformă a justiţiei presupune reevaluarea a 15 preşedinţi de instanţe, 4 preşedinţi şi vicepreşedinţi ai Curţilor de Apel şi reorganizarea Curţii Supreme de Justiţie în Curte de Casaţie, toată sarcina revenind Curţilor de Apel. Curţile de Apel sunt cele mai corupte instanţe din Republica Moldova şi ele nu sunt reatestate şi reevaluate în niciun fel. Trei persoane din 64 de judecători vor fi reevaluate. Unde ajungem cu aşa o reformă? Nicăreri”, consideră Ştefan Gligor.

În opinia lui, acest lucru va duce doar la sporirea fenomenului corupţiei în justiţie şi se va ajunge astfel într-un impas. „Opinia mea este că noi trebuie să regândim întregul concept şi după concluziile Comisiei de la Veneţia este o oportunitate bună să luăm o pauză şi să ne mai gândim o dată unde mergem noi. Noi avem nevoie de reevaluarea tuturor judecătorilor, cel puţin, la nivelul Curţilor de Apel, dacă noi dorim să mergem pe calea Curţii de Casaţie în locul Curţii Supreme de Justiţie”, a afirmat Ştefan Gligor.

Secretara de stat a Ministerului Justiţiei, Veronica Mihailov, susţine că proiectul de reformare a justiţiei este unul foarte ambiţios pentru societatea moldovenească. Scopul principal este de a face curăţarea în sistem. Veronica Mihailov a menţionat că Comisia de la Veneţia a apreciat pozitiv eforturile ministerului pentru a asigura integritatea şi independenţa în sfera justiţiei. „Comisia de la Veneţia a apreciat că, în anumite situaţii, când nivelul corupţiei este foarte înalt şi situaţia este una excepţională este posibil ca autorităţile unui stat să decidă apelarea la anumite exerciţii excepţionale de evaluare a judecătorilor”, a afirmat secretara de stat.

Consilierul preşedintei Parlamentului, Fadei Nagacevschi, spune că pronunţarea proiectului de decizie a Comisiei de la Veneţia a făcut de ruşine Republica Moldova. În opinia lui, toate recomandările Comisiei erau previzibile. Consilierul spune că este nevoie de a declara situaţie de urgenţă politică pe teritoriul Republicii Moldova şi acest lucru ar permite de a lua măsuri mai radicale. „În momentul în care vrei să utilizezi instrumente excepţionale, trebuie să declari stare excepţională. Eu sunt pentru declararea urgenţei politice pentru ca să poţi rapid să cureţi sistemul, în două luni”, a afirmat consilierul.

Totodată, Fadei Nagacevschi spune că discută cu deputaţi din Parlament pentru a vedea dacă o asemenea iniţiativă ar întruni numărul necesar de voturi şi a constatat că o parte din coaliţia de guvernare nu ar avea suficientă voinţă politică pentru un asemenea proiect.

Veronica Mihailov spune că săptămâna viitoare va fi întrunit din nou grupul de lucru şi va fi regândit şi definitivat acest proiect de lege în corespundere totală cu recomandările Comisiei de la Veneţia, apoi va fi propus consultărilor publice. „În cadrul consultărilor publice oricine are dreptul să vină cu propuneri şi dacă majoritatea propunerilor vor sugera prevederi mai dure în acest proiect de lege, cu siguranţă, Ministerul Justiţiei le va lua în considerare”, a concretizat secretara de stat.

Ieri, 15 octombrie, Consiliul Europei a emis un comunicat în care menţionează înalta apreciere a Comisiei de la Veneţia pentru efortul executivului de la Chişinău în combaterea corupţiei la nivel înalt prin reforma justiţiei, care, însă, consideră că propunerile trebuie să respecte Constituţia în vigoare. Comisia atestă că autorităţilor moldovene le revine să decidă, dacă situaţia creată în sistemul judiciar oferă suficient temei pentru a-i supune unei evaluări extraordinare pe toţi judecătorii Curţii Supreme de Justiţie, cum prevede proiectul de lege. În acelaşi timp, provoacă o serioasă îngrijorare că această evaluare se suprapune pe reforma Curţii Supreme de Justiţie, având ca scop înlocuirea actualei Curţi cu o curte cu altă jurisdicţie şi un număr mai mic de judecători.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite