Ştefan Gligor, referitor la mesajul transmis de UE după alegeri: Este unul steril, foarte rezervat şi echilibrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mesajul transmis de înaltul reprezentant pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, potrivit căruia UE va urmări îndeaproape formarea noului Guvern de la Chişinău şi programul pe care acest executiv îl va pune în aplicare, este unul foarte echilibrat şi seamănă cu o resemnare din partea partenerilor externi, transmite IPN.

Expertul în politici publice Ştefan Gligor consideră că discursul UE unul steril, foarte rezervat şi echilibrat. 

„El nu este unul deosebit, el nu este la fel de ofensiv precum erau declaraţiile şi rezoluţiile Parlamentului European, inclusiv privind acordarea asistenţei macrofinanciare unde s-au spus foarte clar nişte lucruri în contextul reformei electorale”, a afirmat Ştefan Gligor la emisiunea „Ora expertizei” de la JurnalTV.

În opinia lui, limbajul UE este foarte echilibrat pentru că opoziţia din Republica Moldova este acea entitate de la care s-a aşteptat să adopte anumite acţiuni.

Comentatorul politic Vlad Ţurcanu afirmă că noţiunea „a fi îngrijorat”, folosită de oficialii europeni, în limbaj diplomatic înseamnă că lucrurile în Republica Moldova sunt destul de grave. Potrivit lui, UE, cel mai probabil, nu are un plan pentru Moldova în momentul de faţă. 

„N-ar trebui să aşteptăm de la Uniunea Europeană să ne rezolve nouă problemele. Dacă am vrea ca această atitudine formală să fie înlocuită cu una de implicare mai pregnantă a UE, ar trebui ca la Chişinău să apară politicieni şi entităţi responsabile, serioase. Ar trebui ca societatea civilă să se coalizeze şi să-şi spună cuvântul pentru ca UE să ştie cu cine poate să vorbească la Chişinău”, spune Vlad Ţurcanu.

Înaltul reprezentant pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, a declarat că Uniunea Europeană va urmări îndeaproape formarea noului Guvern de la Chişinău şi programul pe care acest executiv îl va pune în aplicare. Totodată, oficialul european a spus că UE va monitoriza cu vigilenţă situaţia statului de drept şi în special implementarea Acordului de Asociere.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite