Ştefan Gligor, după ce PAS a semnat moţiunea de cenzură: De astăzi, toate partidele de opoziţie parcurg scenariul lui Plahotniuc

Ştefan Gligor, după ce PAS a semnat moţiunea de cenzură: De astăzi, toate partidele de opoziţie parcurg scenariul lui Plahotniuc

Expertul în politici publice, avocatul Ştefan Gligor, consideră că odată ce PAS a semnat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, iniţiată de Platforma DA, „de astăzi toate partidele de opoziţie, unul volens şi conştient, iar altul sub presiune parcurg scenariul lui Plahotniuc”.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Am avut un singur partid de opoziţie care părea că înţelege ce se întâmplă şi avea curajul să-şi facă propria agendă politică”, a scris Ştefan Gligor pe Facebook.

În opinia sa, înainte de a ceda presiunilor concertate şi de a accepta moţiunea de cenzură, PAS şi Maia Sandu erau obligaţi să se asigure că există voturi pentru numirea unui nou guvern. 

„În lipsa acelor voturi, dacă va fi demis guvernul, PAS şi Maia Sandu vor fi nevoiţi să accepte tacit voturile lui Şor şi Candu. Aşa opoziţia noastră a readus la viaţă şi a dat importantă şi teren oamenilor de care a promis să elibereze ţara. Unii din lăcomie pentru putere, alţii pentru că nu ştiu să-şi apere principiile şi agenda politică. Şi Dodon şi Plahotniuc ar fi răspuns în faţa justiţiei doar dacă existau politicieni şi partide integre, care ar fi ştiut să obţină o majoritate parlamentară integră”, a afirmat Gligor.

El a mai menţionat că, după această situaţie, şansele opoziţiei de a ajunge în alegeri parlamentare anticipate şi de a câştiga alegerile parlamentare au fost reduse la minim.

Lidera PAS, Maia Sandu, a anunţat joi, 16 iulie, că fracţiunea parlamentară a PAS va semna şi va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu, iniţiată de Platforma DA. Decizia a fost luată în pofida faptului că nu există voturi suficiente pentru demiterea Cabinetului de miniştri, iar PDM a comunicat că nu va sprijini moţiunea. Anterior, Maia Sandu afirma că nu va semna moţiunea dacă nu există garanţia că sunt voturi suficiente. De această dată, Maia Sandu a declarat că speră că democraţii îşi vor revedea decizia şi în ultimul ceas vor vota pentru demiterea Guvernului.

Amintim că la întrevederea dintre Maia Sandu şi Pavel Filip, ultimul a comunicat că schimbarea nu poate fi făcută cu ajutorul unor deputaţi corupţi şi traseişti, care au fost scoşi ilegal cu bani grei din PDM de către grupările Candu şi Şor. Pavel Filip a precizat că PDM este deschis dialogului doar cu PAS, PDA şi PSRM, în oricare format politic care ar putea să îmbunătăţească viaţa cetăţenilor, dar sub nicio formă nu va accepta niciun fel de dialog sau colaborare cu partidele Şor şi Pro Moldova, partide asupra cărora există suspiciuni că unii membrii ai conducerii şi finanţatorii lor sunt implicaţi în frauda bancară, coruperea deputaţilor şi alte ilegalităţi, partide care trebuie izolate, nu încurajate să continue modul murdar de a face politică. 

Fracţiunea parlamentară a Platformei DA, condusă de Alexandru Slusari, a anunţat marţi, 14 iulie, că a semnat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu. Pentru ca documentul să fie înregistrat este nevoie ca cel puţin 26 de deputaţi să-l semneze. În acest sens, Alexandru Slusari a comunicat că Platforma DA aşteaptă, până joi, şi semnăturile celor 15 deputaţi din fracţiunea Partidului Acţiune şi Solidaritate.

Precizăm că liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a anunţat că formaţiunea sa are deja lista noului Cabinet de Miniştri şi că este gata să-şi asume guvernarea, deşi fracţiunea sa este formată doar din 11 deputaţi. Lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că este dispusă să-l sprijine pe Andrei Năstase la funcţia de premier, dacă va fi sigură că există 51 de voturi în Parlament. Liderul Pro Moldova, Andrian Candu, la fel, a declarat că este gata să sprijine învestirea Guvernului Platformei DA.
 
Noul Guvern poate fi învestit doar dacă votează şi deputaţii Partidului Şor. Anterior, Maia Sandu a afirmat că nu va vota un Guvern care să depindă de voturile Partidului Şor, condus de Ilan Şor, condamnat de prima intanţă la şapte ani de închisoare în dosarul furtului miliardului şi care se află în căutare internaţională. Reacţia Maiei Sandu este de înţeles, pentru că asocierea cu Ilan Şor ar putea-o discredita, fapt ce nu-i convine mai ales că au rămas zile numărate până la prezidenţiale. 
 
De menţionat că opoziţiei nu-i ajung încă două voturi pentru a demite Guvernul, fiind necesare cel puţin 51 de voturi. Toate fracţiunile de opoziţie - PAS (15 mandate), Platforma DA (11), Partidul Şor (9), Pro Moldova (14) şi deputatul neafilat Octavian Ţîcu au în total 49 de voturi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările