Ştefan Gligor: Cei care au activat în Procuratură când Plahotniuc uzurpa puterea îşi continuă activitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Gligor FOTO IPN
Ştefan Gligor FOTO IPN

Reţinerea lui Igor Dodon de ziua de naştere a preşedintelui Maia Sandu este o eroare a procurorilor care-i va determina pe socialişti să speculeze politic acest eveniment. Este opinia preşedintelui Partidului Schimbării, Ştefan Gligor, potrivit căruia procurorii trebuie să ţină cont de contextul social şi politic la luarea unor astfel de decizii, notează IPN.

În acelaşi timp, reprezentanţii PAS spun că reţinerea lui Igor Dodon n-a fost coordonată cu guvernarea şi că o astfel de abordare ar fi inacceptabilă într-un stat de drept.

Expertul în drept constituţional, Teodor Cârnaţ, spune că acţiunile de ieri ale oamenilor legii, privind percheziţionarea şi reţinerea fostului preşedinte Igor Dodon sunt perfect legale, însă extrem de întârziate.

„Sunt tardive cele patru capete de acuzare. Pentru mine ca jurist este important de ce anul 2022? De ce nu s-a investigat celebrul kuliok în 2019? În Republica Moldova se face justiţie în funcţie de contextul politic. În Constituţie se menţionează că reţinerea nu poate depăşi 72 de ore, ceea ce înseamnă că orice persoană bănuită de săvârşirea unei infracţiuni, organul de urmărire penală este în drept să-o reţină. Reţinerea lui Igor Dodon se încadrează perfect în norma constituţională”, a spus Teodor Cârnaţ, în cadrul emisiunii „Freedom cu Dorin Galben” de la TV8.

În acelaşi timp, preşedintele Partidului Schimbării spune că reţinerea lui Igor Dodon va oferi capital politic Partidului Socialiştilor, întrucât acest caz va fi folosit drept exemplu de justiţie selectivă, realizată la indicaţia partidului de guvernare.

„Partidul Socialiştilor va specula la greu faptul că Dodon a fost reţinut de ziua de naştere a Maiei Sandu. Este o gafă regretabilă a procurorilor. Procurorii nu sunt locuitori ai planetei Marte, ei trebuie să-şi plaseze acţiunile în context socio-politic. Ei trebuie să aibă grijă să nu creeze pretexte şi aluzii că ar fi părtinitori politic. Persoanele care au activat în procuratură când Plahotniuc uzurpa puterea astăzi îşi continuă activitatea. Într-un context atât de politizat, trebuie să fii extrem de atent”, a spus preşedintele Partidului Schimbării, Ştefan Gligor.

Reprezentanţii PAS resping acuzaţiile potrivit cărora procurorii ar acţiona la indicaţia politică a guvernării, în Republica Moldova fiind respectat principiul separării puterii în stat.

„Nimeni nu este la curent cu acţiunile procesuale pe care le desfăşoară organele de anchetă şi este normal să fie aşa. Când opoziţia spune că aceasta ar fi o intimidare a opoziţiei de către guvernare, este un fals pentru că aceste acţiuni sunt desfăşurate de către procuratură şi ele nu se coordonează cu Ministerul Justiţiei sau cu Parlamentul. Noi nu cunoaştem despre acţiunile procuraturii, ele cu noi nu se coordonează şi într-un stat de drept e normal să fie aşa”, a spus deputatul PAS, Vasile Grădinaru.

Ieri, ex-preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost reţinut pentru 72 de ore. Potrivit procuraturii, în cadrul anchetei sunt cercetate fapte cu privire la îmbogăţirea ilicită, corupere pasivă, finanţarea ilegală a partidului şi trădarea de Patrie, care au avut loc începând cu anul 2014 până în prezent.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite