Şeful spionajului rus acuză serviciile secrete NATO de otrăvirea lui Navalnîi: Am obţinut această informaţie un an în urmă, este una autentică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful spionajului rus Sergei Narişkin
Şeful spionajului rus Sergei Narişkin

Directorul serviciilor ruse de informaţii externe (SVR) Serghei Narîşkin a declarat că deţine informaţii că serviciile secrete a unor ţări NATO ar sta în spatele otrăvirii opozantului rus Aleksei Navalnîi.

Şeful spionajului rus a afirmat că, un an urmă, într-un stat membru NATO a avut loc o şedinţa a serviciilor secrete, unde s-ar fi discutat modalităţile prin care poate fi înviată mişcarea protestatară din Federaţia Rusă, care, în opinia lui, deja nu mai există în Rusia. 

În acest sens, susţine Narişkin, serviciile speciale din unele state NATO au pus la cale otrăvirea unuia dintre opozanţii ruşi, pentru a motiva cetăţenii ruşi să iasă în stradă. Narişkin nu a precizat în ce ţară s-a desfăşurat şedinţa respectivă, dar a precizat că nu este vorba despre Germania. Totodată, el a dat de înţeles că la acea vreme nu se ştia că este vorba anume despre otrăvirea lui Navalnîi.

Oficialul rus a subliniat că informaţia cu privire la intenţia unor state NATO de a-l otrăvi pe Navalnîi este una autentică şi verificată.

Un neobosit activist anticorupţie şi un critic al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, s-a simţit rău la 20 august la bordul unui avion cu care se întorcea de la Tomsk la Moscova şi a intrat în comă.

Internat iniţial la Omsk, un oraş din Siberia, el a fost transferat apoi la Spitalul Charité din Berlin, la cererea rudelor sale. A fost externat pe 23 septembrie şi îşi continuă recuperarea medicală în capitala Germaniei.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a declarat că a fost otrăvit cu noviciok la comanda liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Occidentul îndeamnă Rusia să prezintă explicaţii şi să ancheteze cazul Navalnîi, dar se confruntă cu un „Nu” vehement.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite