Şeful Direcţiei relaţii cu publicul al Primăriei: Ruslan Codreanu se află legal în funcţia de primar interimar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO oficial.md
FOTO oficial.md

Primarul interimar al municipiului Chişinău, Ruslan Codreanu, se află legal în funcţie. Şeful Direcţiei relaţii cu publicul a Primăriei municipiului Chişinău, Vadim Brânzaniuc, a declarat într-o conferinţă de presă că nevalidarea alegerilor noi automat a prelungit condiţiile de încetare înainte de termen a mandatului de primar şi pentru că unul din viceprimari, Nistor Grozavu, a refuzat funcţia.

În acest context, Ruslan Codreanu şi-a arătat disponibilitatea de a o ocupa, a fost emisă dispoziţia prin care Ruslan Codreanu şi-a asumat atribuţiile de primar interimar, transmite IPN.

Şeful Direcţiei asistenţă juridică, Valeriu Bogdan, susţine că, potrivit Legii privind administraţia publică locală, în cazul încetării înainte de termen a mandatului sau a imposibilităţii primarului de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură de drept de către viceprimar. Întrucât în cadrul Primăriei Chişinău sunt doi viceprimari şi pentru că există declaraţia în scris a viceprimarului Nistor Grozavu de refuz a funcţiei de primar general interimar, Ruslan Codreanu şi-a asumat funcţia de primar interimar. Valeriu Bogdan spune că dispoziţia a fost trimisă pentru controlul de legalitate Cancelariei de Stat, dar până în prezent nu a parvenit nicio notificare.

Şeful Direcţiei asistenţă juridică a mai spus că este de competenţa CMC să împuternicească o persoană pentru a îndeplini funcţia de primar interimar doar dacă viceprimarul, din motive obiective, refuză exercitarea funcţiei de primar interimar, sau dacă primarul şi viceprimarul sunt suspendaţi din funcţie concomitent din anumite cauze şi aceste funcţii devin vacante. Atunci CMC împuterniceşte, în termen de cinci zile, o persoană care să exercite temporar atribuţiile de primar.

În şedinţa CMC de astăzi, 24 iulie, Ion Cebanu, consilier municipal din partea Partidului Liberal, a spus că primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, ar trebui să demisioneze întrucât a acces în funcţie în mod abuziv, printr-o dispoziţie semnată chiar de el în data de 10 iulie, după ce viceprimarul Nistor Grozavu a refuzat să asigure interimatul. Demersul a fost susţinut şi de consilierul socialist Ion Ceban. Consilierul municipal din partea Partidului Popular European din Moldova, Veaceslav Bulat, a declarat că toate aceste solicitări şi declaraţii sunt făcute de dragul spectacolului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite