Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti a fost rechemat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti
Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti

Guvernul a aprobat rechemarea a şase ambasadori moldoveni. Este vorba despre Mihai Gribincea, ambasador în România şi prin cumul în Muntenegru şi Republica Serbia; Vitalie Rusu, ambasador în Republica Cehă şi prin cumul pe lângă Sfântul Scaun; Victor Osipov, ambasadorul în Austria şi prin cumul în Slovacia, reprezentant permanent al Moldovei pe lângă OSCE şi reprezentant pe lângă Biroul Naţiunilor Unite de la Viena, transmite IPN.

Rechemat este şi Veaceslav Dobîndă, ambasador în Regatul Suediei şi prin cumul în Finlanda, Regatul Norvegiei şi Republica Islanda. 

Guvernul a aprobat şi rechemarea lui Denis Jelimalai din funcţia de ambasador în China şi Ştefan Gorda, ambasador în Bulgaria, prin cumul în Macedonia de Nord şi Albania.

Decizia Guverului vine la doar o zi după ce Igor Dodon a participat marţi, 11 februarie, la şedinţa lărgită a Colegiului Ministerului Afacerilor Externe. În cadrul evenimentul, şeful statului i-a mustrat pe ambasadorii Republicii Moldova, le-a cerut să fie mai activi şi să livreze rezultate pentru economia ţării.

Amintim că Igor Dodon a cerut rechemarea lui Mihai Gribincea încă în ianuarie 2017, după ce diplomatul moldovean a declarat la o emisiunea la Digi24 că şansele sunt mari ca Curtea Constituţională să anuleze decretul de retragere a cetăţeniei moldoveneşti lui Traian Băsescu.

„Sunt surprins că descopăr că unii ambasadori au devenit avocaţi ai unor politicieni din ţara de reşedinţă şi au cam uitat cărui stat servesc. E şi mai grav cînd aceştia fac comentarii politice în raport cu autorităţile statului care i-a trimis în misiune”, a fost replica de la acea vreme a lui Igor Dodon.

Atunci, premierul Pavel Filip nu a dat curs solicitării preşedintelui ţării, iar Mihai Gribincea a rămas în funcţie.

https://www.ipn.md/ro/sase-ambasadori-rechemati-7967_1071446.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite