În Găgăuzia este iniţiat referendumul „Vectorul extern de dezvoltare a Republicii Moldova”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Başcanul Găgăuziei Mihail Formuzal a propus organizarea pe teritoriul autonomiei unui referendum consultativ privind determinarea vectorului extern de dezvoltare a Republicii Moldova. Serviciul de presă al şefului regiunii a relatat că o hotărâre în acest sens a fost semnata marţi, 1 octombrie

Conform documentului, pentru referendum se propune următoarea întrebare: „Cu ce vector de dezvoltare a Republicii Moldova în viitor sunteţi de acord?“. Ca răspuns se va propune cetăţenilor să fie de acord sau nu cu trei opţiuni: aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, intrarea Republicii Moldova în Uniunea Vamală şi păstrarea Moldovei ca stat neutru cu dezvoltarea simultană a relaţiilor de prietenie cu ţările din UE şi UV.

Drept justificare legală autorii iniţiativei fac referire la o serie de articole ale Legii Republicii Moldova privind statutul juridic special al Găgăuziei, Constituţia Găgăuziei şi Legea Găgăuziei Cu privire la referendum.

Conform legislaţiei Republicii Moldova, politica externă este o prerogativă a  autorităţilor centrale.

Hotărârea başcanului a fost expediat Adunării Populare a Găgăuziei care va lua decizia finală cu privire la această chestiune.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite