Încă o înfrângere pentru Igor Dodon. Serviciul de Informaţii şi Securitate rămâne în subordinea Maiei Sandu. Decizia Curţii Constituţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon şi Maia Sandu
Igor Dodon şi Maia Sandu

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a hotărât marţi, 27 aprilie, că legea votată de deputaţii PSRM-ŞOR, pe 3 decembrie 2020, prin care Serviciul de Informaţii şi Securitate a fost transferat din subordinea Preşedinţiei în subordinea Parlamentului, imediat după ce Maia Sandu a câştigat alegerile, este neconstituţională.

Precizăm că, pe 3 decemrie 2020, legea respectivă a fost votată de coaliţia PSRM-ŞOR pe fondul blocării tribunei parlamentare de către deputaţii din Platforma DA şi cei din PAS, dar şi pe fundalul scandărilor şi fluierăturilor. De asemenea, şedinţa Parlamentului a fost întreruptă de trei ori din această cauză, iar deputaţii s-au îmbrâncit în cateva rânduri. Cei din PAS şi Platforma DA au încercat cu vehemenţă să oprească votul majorităţii parlamentare, pe care l-au considerat neconstituţional.

Tot atunci, în faţa Parlamentului, Maia Sandu a organizat un protest, unde sute de oameni au cerut alegeri anticipate şi ca deputaţii lui Igor Dodon să nu voteze pentru reducerea atribuţiilor preşedintelui ţării.

Iniţiativa legislativă a socialiştilor, semnată de Grigore Novak şi Vasile Bolea, a venit după ce în vara anului 2019, tot socialiştii, alături de Blocul ACUM (condus de Maia Sandu şi Andrei Năstase) au votat pentru revenirea SIS-ului în subordinea Preşedinţiei, idee promovată insistent la acea vreme de Igor Dodon, care îşi dorea cu orice preţ ca SIS-ul să treacă sub controlul Preşedinţiei.

Igor Dodon avea dreptate într-o oarecare măsură, deoarece SIS-ul fusese scos din subordinea Preşedinţiei, în decembrie 2016, odată ce el a câştigat alegerile prezidenţiale. Atunci, majoritatea parlamentară, controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc, a vrut să-l lipsească pe Igor Dodon de anumite atribuţii pentru a reduce din influenţa acestuia din funcţia de şef de stat şi l-a lipsit de posibilitatea de a controla SIS-ul şi Serviciul Protecţie şi Pază de Stat.

Atât SIS, cât şi SPPS au revenit sub controlul Preşedinţiei, în vara anului 2019, când Vlad Plahotniuc a pierdut guvernarea, iar la putere au venit socialiştii cu Blocul ACUM. Una din înţelegerile alianţei de guvernare, la insistenţa socialiştilor, era ca să voteze în Parlament ca SIS şi SPPS să treacă în subordinea Preşedinţiei, adică a lui Igor Dodon.

Odată ce Igor Dodon a pierdut alegerile prezidenţiale, socialiştii au încercat să treacă SIS-ul sub control parlamentar, motivând prin faptul că Moldova e stat parlamentar şi e mai corect ca şi SIS să fie în subordinea Parlamentului. Prin urmare, socialiştii au propus ca şeful SIS să fie numit în funcţie de Parlament, pe un termen de cinci ani, şi nu de Preşedinţie.

Cu alte cuvinte, Igor Dodon nu a vrut să-i lase Maiei Sandu un instrument atât de important cum este SIS-ul şi încearcă să o lipsească de atribuţia de a controla această instituţie, la fel cum a procedat Vlad Plahotniuc în raport cu Igor Dodon, în 2016, atunci când Dodon câştigase alegerile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite