În ultimele trei luni, cinci şoferi au fost sancţionaţi pentru comportament agresiv în trafic

În ultimele trei luni, cinci şoferi au fost sancţionaţi pentru comportament agresiv în trafic

FOTO 123RF

Timp de trei luni de la intrarea în vigoare a prevederilor legale cu privire la comportamentul agresiv în traficul rutier, au fost sancţionaţi cinci şoferi, patru dintre care anul curent. Participanţii la trafic sunt îndemnaţi să denunţe aceste cazuri, întrucât comportamentele agresive pot genera chiar şi accidente cu consecinţe fatale.

Comportamentul agresiv în trafic se recunoaşte prin manevrele care creează neîntemeiat obstacole circulaţiei şi prejudiciază drepturile altor participanţi la trafic. Este vorba despre deplasarea succesivă, neregulamentară, de pe o bandă de circulaţie pe alta în scopul ocolirii vehiculelor, frânarea bruscă sau claxonarea abuzivă, ameninţările sau gesturile obscene în trafic, precum şi agresarea conducătorului prin apropierea excesivă din spate sau lateral, în mod repetat sau continuu. Încălcare este considerată şi folosirea repetată a semnalelor sonore sau luminoase pentru determina conducătorul vehiculului care circulă regulamentar în faţă să elibereze în mod nejustificat banda de circulaţie.

Şeful Inspectoratului Naţional de Patrulare, Marin Maxian, a declarat pentru IPN că, de regulă, cazurile de agresivitate în trafic sunt semnalate de persoane terţe sau sunt fixate de agenţii de patrulare, însă mai rar sunt denunţate de către părţile implicate în conflict. În opinia sa, este important ca aceste fapte să fie denunţate pentru a descuraja făptaşii. În cazul în care participantul la trafic se confruntă cu agresivitate, acesta urmează să se adreseze la poliţie, iar pentru a dovedi relele intenţii ale şoferului agresiv, sunt necesare şi probe, cum ar fi imagini de pe camera de bord sau filmări cu telefonul, în măsura posibilităţilor. Este important ca denunţătorul să reţină modelul automobilului, numărul plăcuţei de înmatriculare etc. După ce se depune o cerere la poliţie şi dovezile, agresorul este identificat, audiat şi se stabilesc toate circumstanţele.

Şeful Inspectoratului spune că, în caz de situaţii de agresivitate, nici martorii nu trebuie să rămână indiferenţi. Activismul civic are un rol important. „Cut cât mai mult poliţia va interveni în astfel de situaţii, cu atât mai mult persoanele cu un astfel de comportament vor fi descurajate să procedeze astfel”, spune Marin Maxian. Pe lângă sancţiunile aplicate, este important şi aspectul de conştientizare, educaţie.

Completările în legislaţie privind comportamentul agresiv au fost votate în lectură finală la începutul lunii martie 2017, însă au intrat în vigoare după ajustarea tuturor actelor normative, în decembrie 2018. Potrivit prevederilor, comportamentul agresiv se sancţionează cu amendă de până la trei mii de lei, şase puncte de penalizare sau chiar 30 de zile arest contravenţional. Iar în funcţie de gravitatea consecinţelor, răspunderea poate fi şi penală.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: