În prag de război? Transnistria pregăteşte buncăre şi adăposturi antiradiaţii

În prag de război? Transnistria pregăteşte buncăre şi adăposturi antiradiaţii

Tanc sovietic pe postament, la Tiraspol FOTO: Arhiva Adevărul

Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a semnat ieri un decret prin care a cerut ca, până la 1 noiembrie, să fie pregătite pentru exploatare toate adăposturile de protecţie civilă.

În ordinul emis de aşa-numitul preşedinte al republicii autoproclamate moldoveneşti nistrene se arată că structurile care au în gestiune buncăre şi construcţii antiradiaţii, prevăzute pentru adăpostirea populaţiei civile trebuie să le aducă în stare gata de utilizare, până la 1 noiembrie. În caz contrar, riscă sancţiuni administrative. De asemenea, reprofilarea şi demolarea spaţiilor de protecţie civilă sunt interzise.

Evgheni Şevciuk nu explică în document necesitatea acestor măsuri. Deşi a negat că Transnistria s-ar pregăti de un confict armat, anterior el a mobilizat rezerviştii pentru pregătiri militare.

Totodată, liderul regimului separatist a acuzat autorităţile din Ucraina şi din Republica Moldova că intenţionează să escaladeze tensiunile în preajma regiunii transnistrene.

De cealaltă parte, autorităţile din Ucraina au denunţat că forţele separatiste transnistrene pregătesc acţiuni subversive la graniţa cu teritoriul ucrainean. Ca o măsură preventivă, în luna iulie, Kievul a decis să sape un sanţ antitanc de-a lungul frontierei cu Transnistria.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: