În loc de editorial: declaraţia oficială a PPE care salută soluţia găsită la Chişinău!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dincolo de jocurile închipuite la Bucureşti - aceleaşi care, de ani dezile, duc la pierdera oricărei influenţe reale româneşti la Chişinău şi chiar la ostilizarea unora dintre principalii jucători de acolo faţă de proiectul unionist - cred că e bine să vedem şi modul în care se joacă în realitate.

Nu de chibiţii care nici măcar pe holurile puterii nu mai ajung, ci de cei care au capacitatea de a influenţa, determina şi direcţiona evoluţia viitoare a situaţiei din R.Moldova, ea însăşi componentă a unei structurări regionale ncare, mai departe, este integrată în discuţiile asupra viitoarelor pacte globale şi în cea despre noile zone de influenţă.

Pentru ca totul să fie clar, vă propun, în loc de editorial, declaraţia oficială a lui Josph Daul, preşedintele Partidului Popular European, principala forţă politică la  nivelul UE.

"Doresc să dau o înaltă apreciere deciziei de azi (ieri,n.n.) a celor din blocul ACUM, Maia Sandu (PAS) şi Andrei Năstase (PPDA) de a stabili un acord de guvernare cu PSRM în scopul de a elibera Rebiplica Moldova de Plahotniuc şi controlul său oligarhic. Sunt conştien că este una dintre cele mai dificile decizii din cariera lor politică şi din întreaga istorie a partidelor lor. Riscurile de divergenţe politice între ACUM şi PSRM sunt într-advăr enorme, dar şi mai mari sunt riscurile de a permite lui Plahotniuc să controleze şi să distrugă în continuare Moldova.

În politică, este căteodată necesar să alegi răul cel mai mic. Iată de ce sunt impresionat de curajul şi îndrăzneala dovedite de Maia Sandu şi Andrei Năstase să accepte marele risc al acestei colaborări în scopul de a-şi salva poporul şi ţara. Aceste decizii demonstrează maturitate politică, patriotism şi îndrăzneala de a pune interesele cetăţenilor Moldovei deasupra politicilor de partid.

Solicit PSRM să onoreze angajamentul pe care l-au făcut în faţa tuturor moldovenilor de a vota în favoarea unui pachet legislativ anti-oligarihic şi de a alege un guvern condus de ACUM. Dacă nu-şi vor onora cuvântul dat, cei de la PSRM vor fi unicii responsabili în a păstra regimul lui Plahotniuc, erodând instituţiile democratice şi semnând decesul R.Moldova.

PPE este foarte conştien de enorma presiune pe care Plahotniuc o exercită asupra tuturor partidelor pentru a face ca această colaborare să eşueze. Vor fi condamnate cu tărie orice provocări sau acţiuni organizate care să ducă la nelinişte socială.

Am afirmat întotdeauna că democraţia găseşte modul de a se ridica deasupra regimurilor autocratice care sfârşesc prin a eşua. Sunt foarte mândru că datorită partidelor PPE din R.Moldova putem să vedem acum o rază de speranţă pentru restaurarea democraţiei în favoarea moldovenilor şi ţării lor".

Asta e. Se joacă cu totul altceva decât au crezut ai noştri. Şi se joacă de mult timp, la un nivel la care nu am avut acces, aşa cum n-am fost invitaţi în formatul de discuţii privind Transnistria. Poate vedem că, de fapt, n-am avut canalele adecvate pentru a ne poziţiona astfel încât prezenţa noastră să fie normală deoarece garantată de o putere reală de influenţă generată de o politică naţională românească susţinută de un angajament politic nu numai verbal şi de o diplomaţie ofensovă, aşa cum se joacă acum.

Amatorismul se plăteşte şi este sancţionat rapid.

Recitiţi mesajul lui Joseph Daul, unul dintre veteranii politicii europene, prezent oricând şi oriunde se negociază marile înţelegeri privind viitorul Europei precum şi acordurile de cooperare strategică şi aprofundată cu spaţiile extinse dincolo de frontierele UE, încercând negociind depăşirea diferenţelor ideologice şi transmiţând semnale că cel mai important este să stabileşti capete de pod pentru salturile următoare.

Sigur că despre R.Moldova este vorba. Dar, din punctul meu de vedere, deschiderea este mai amplă, în spiritul speranţelor de acum de la Bruxelles ale unei Uniuni Europene pe cale de prefacere şi remodelare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite