Fosta Republică Sovietică va încerca să depăşească impasul politic, care a lăsat ţara fără preşedinte, împărţind-o între UE şi Rusia, noteză site-ul Euronews.
Euronews : Moldova încercă să spargă cortina dintre Est şi Vest

Fosta Republică Sovietică va încerca să depăşească impasul politic, care a lăsat ţara fără preşedinte, împărţind-o între UE şi Rusia, noteză site-ul Euronews.
Într-un articol dedicat scrutinului din 28 noiembrie din Republica Moldova, cotidianul francez "Le Figaro" se întreabă: "Alegerile legislative din această duminică vor permite oare Republicii Moldova să depăşească criza politică în care se află timp de un an, ca urmare a imposibilităţii de a-şi alege preşedintele ţării?"
Mulţi ruşi şi ucraineni din Republica Moldova par a se orienta spre Partidul Liberal Democrat condus de premierul Vlad Filat, la alegerile parlamentare ce vor avea loc azi.
"Alegerile din 28 noiembrie constituie o şansă pentru depăşirea impasului politic, care a ţinut fosta Republică Sovietică cu un preşedinte interimar mai mult de un an de zile", anunţă Associated Press într-o depeşă cu titlul „În Moldova au loc Alegeri parlamentare".
Separatiştii de la Tiraspol au blocat în această dimineaţă satul Corjova, localitatea de baştină a fostului preşedinte Vladimir Voronin, deşi Comisia Electorală Centrală a declarat că nu va deschide secţie de votare în această localitate de pe malul stâng al Nistrului.
Cel mai matinal dintre politicieni a fost primarul general al Chișinăului Dorin Chirtoacă care și-a exprimat dreptul de vot la ora 8.00. Edilul a spus că votat pentru a continua schimbările începute acum un an, pentru ca fiecare dintre moldoveni să aibă o viață în demnitate și bunăstare, precum și pentru un viitor european al Republicii Moldova.
Potrivit unui studiu elaborat de către experţii economici din cadrul Clubului IDEA, la alegerile parlamentare din 28 noiembrie, Partidul Comuniştilor va acumula 37,8% din voturi, urmat de PLDM (24,5%), Partidul Liberal şi Partidul Democrat din Moldova fiind practic, la egalitate, cu circa 14%. La limita trecerii pragului electoral este altă componentă a alianţei de guvernământ, Alianţa Moldova Noastră cu 3,9%, din care motiv viitoarea
Selecționata R. Moldova a avut o evoluție fascinantă la Campionatul European de haltere, rezervat juniorilor și tineretului. Evenimentul a avut loc în Limassol (Cipru) și s-a soldat cu nouă medalii (două de aur, trei de argint și patru de bronz) obținute de "tricolorii" din Moldova.
Apreciat drept „eminenţă cenuşie a Partudului Comuniştilor" din Republica Moldova, deputatul Marc Tkaciuk a declarat pentru portalul rusesc Gazeta.ru că partidul pe care îl reprezintă s-a schimbat radical, devenind în esenţa sa unul „liberal", pregătit să preia puterea.
În ziua de 28 noiembrie, când cetăţenii Republicii Moldova sunt aşteptaţi la votare, ninsorile vor face o pauză. Meteorologii spun că duminică temperaturile vor atinge valori de până la +6 grade Celsius.
Duminică, 28 noiembire, postul de televiziune Publika TV şi Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) vor efectua un exit-poll, rezultatele căruia vor fi anunţate la ora 21:00.
Campania pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010 a fost cea mai scumpă din istoria Republicii Moldova. În cadrul acesteia, concurenţii electorali au suportat cheltuieli de 45,6 milioane lei (circa 2,85 milioane euro). Astfel, cheltuielile partidelor au crescut de 2 ori faţă de campania din anul 2009 şi de 5 ori comprativ cu cea din anul 2005. Nici un concurent electoral nu a avut cheltuieli care să depăşească cifra de un mil
"Alegerile din 28 noiembrie sunt o ocazie istorică pentru oamenii din Moldova de a-şi confirma angajamentul faţă de principiile democratice", se arată într-o declaraţie comună a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chişinău şi a Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova.
Cadourile electorale au curs gârlă în această campanie, fiind mult mai variate decât în anii precedenţi, după cum afirmă membrii asociaţiei non-guvernamentale Promo-LEX. Concurenţii electorali s-au întrecut în daruri pentru a câştiga simpatia electorilor - de la ciorapi, creme şi umbrele la tractoare şi maşini anti-incendiu. Publicăm mai jos topul celor mai originale cadouri oferite de partidele politice din Republica Moldova,
Cu două zile înainte de alegerile parlamentare programate duminică în Republica Moldova, discuţiile despre posibila repetare a protestelor din 7 aprilie 2009 încing spiritele la Chişinău. Scenariile se fac după ce, în urmă cu câteva luni, premierul rus Vladimir Putin compara situaţia politică „instabilă" din Republica Moldova cu cea din Kirghistan. Aici, pe 7 aprilie 2010, la un an după evenimentele de la Chişinău, s-au înreg
Armata moldavă este pregătită cu brio să reziste unui asalt din partea actorilor secesionişti din Transnistria, dar este foarte greu de crezut că dacă Ucraina va fi îngenuncheată, R.Moldova poate rezista unei invazii ruseşti, mi-a declarat, întru-un interviu, fostul ministru al Apărării din R.Moldova, Anatol Şalaru.
Trăim vremuri tulburătoare, iar butoiul cu pulbere din estul Europei a explodat. Zona Mării Negre nu mai este o zonă de rang secundar, ci a devenit epicentrul sau motivul unei dispute strategice, care poate înfăţişa premisa unei noi orânduiri mondiale.
Cu puţin timp înainte de împlinirea a două luni de la invazia militară rusă în Ucraina, Moscova a dispus ca necunoscutul general Rustam Minnekayev, interimar la comanda Dictrictului Militar Central - cel mai mare din Rusia, cu suprafaţa de 7.060.000 de kilometri pătraţi = 40 % din teritoriul Federaţiei Ruse şi cu o populaţie de 54,9 milioane de oameni = 39% din aceea a statlui rus - să precizeze noul obiectiv strategic al imperiului răsăritean.
Semnarea de către cele trei state din Parteneriatul Estic (n.a. Ucraina, R.Moldova şi Georgia) a cererilor de aderare la UE reprezintă un gest politic bun, care dă bine la public, dar nu va fi urmat foarte rapid de primirea statutului de ţară candidat, mi-a declarat, într-un interviu, jurnalistul Victor Nichituş. Acesta este jurnalist în Republica Moldova şi lucrează în presa de la Chişinău din anul 1994.
Departamentul de Stat al SUA a cerut cetăţenilor americani să plece imediat „pe căi comerciale sau private” din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
Putin a anexat Crimeea cu argumentul că este teritoriu rusesc, iar acolo trăiesc ruşi. Este exact argumentul cu care România ar trebui nu să anexeze, ci să apere teritoriul Republicii Moldova, de o posibilă invazie rusească. Iar această intenţie ar trebui anunţată public, încă de acum, după o consultare cu aliaţii din NATO şi UE.
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, este prezentă la Bucureşti marţi, 23 noiembrie, în prima sa vizită oficială.
La Chişinău, entuziasmul este în floare. Parţial este explicabil. Dar permanenta stare de sărbătoare în care pare că se afla R. Moldova este riscantă. Spiritul critic este anulat, uitat, cu consecinţe esenţiale din punct de vedere strategic.
Cea mai bună afacere este atunci când acelaşi jucător e cel ce vinde şi cel ce cumpără deopotrivă o marfă. Cam ca la incompatibilităţile clasice, de manual, când aceeaşi persoană ar semna, formal şi la furnizor, şi la cumpărător.
Despre morţi, numai de bine: Dodon, Filip, Năstase… Dacă plecarea lui Pavel Filip, fostul premier, din conducerea PDM nu a lăsat nici o urmă, nici de regret nici de relevanţă politică, anunţul făcut de Igor Dodon luni, 18 octombrie, privind retragerea sa din funcţia de Preşedinte al PSRM şi demisia din Parlament are o cu totul altă semnificaţie.
Am urmărit cu deosebit interes conferinţa de presă a lui Andrei Spînu, ministrul care se ocupă de negocierile pentru aprovizionarea cu gaz şi energie electrică.
Am văzut câteva tentative de luptă anticorupţie. Unele reuşite, altele de-a dreptul ratate. Unele imitaţii şi teatru, altele serioase şi profunde. Şi lupta anticorupţie se realizează nu pentru că este un scop în sine.
Republica Moldova, sub guvernul pro-occidental al Maiei Sandu, a trecut serios la treabă: a refăcut relaţiile internaţionale, şefi de stat şi de guverne europeni sunt săptămânal la Chişinău, în timp ce acordurile internaţionale de finanţare determinate de reforme au luat locul livrărilor de vaccinuri ca ajutor pentru combaterea pandemiei.
O ştire DW ne informează că a fost declanşat mecanismul de demitere a procurorului general al Republicii Moldova. Anunţul a fost făcut de noul ministru al Justiţiei Sergiu Litvinenco după şedinţa de marţi a Consiliului Suprem de Securitate. Conform aceleiaşi surse, Natalia Gavriliţa, şefa guvernului de la Chişinău, a spus că procurorul general va fi demis.
Chişinăul a trecut, după 1 septembrie, printr-un moment dificil şi extrem de costisitor ca imagine, care a reprezentat şi botezul noului vicepremier pentru reintegrare, Vlad Kulminski, şi a testat şi relaţia cu Rusia, creionată în celebra şi intempestiva vizită a lui Dmitri Kozak la Chişinău, care a transmis elementele pactului tacit de neagresiune.
Lansarea la Chişinău, marţi, 24 august, a sondajului de opinie cu privire la Percepţia populaţiei Republicii Moldova în legătură cu ameninţările şi instituţiile de securitate a creat o mare confuzie la nivelul mass media.
Rezultatele excepţionale ale Partidului Acţiune şi Solidaritate din Republica Moldova, al preşedintei Maia Sandu, a produs la Bucureşti un val de euforie atât în rândul elitelor politice, cât şi în cele ale publicului. Rezultatele PAS au relansat, la Bucureşti, o discuţie despre strategia românească în Moldova şi tratamentul aplicat, în trecut, agendei reformatoare a Maiei Sandu.
La un an de la otrăvirea lui Navalnîi cu Novichok, vineri, 20 august, Cancelarul german Angela Merkel a avut ultima discuţie cu preşedintele Vladimir Putin din poziţie oficială, cu nici o lună înainte de părăsirea funcţiei de Cancelar, după 16 ani. Întâlnirea contondentă, timp de 3 ore, a cuprins toate temele controversate şi de divergenţă între cei doi lideri, cele două state, Occident şi Rusia, deopotrivă.
Nici nu au preluat bine miniştrii Guvernului Gavriliţă posturile şi la Chişinău a descins şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale a lui Vladimir Putin, Dmitri Kozak, noul responsabil (după plecarea lui Vladislav Surkov) pentru spaţiul post sovietic, conflictele îngheţate inclusiv conflictul din Estul Ucrainei şi din raioanele de răsărit ale Republicii Moldova, în stânga Nistrului.
Uniunea Europeană are nevoie de Republica Moldova, de pro-europenismul ei, atunci când există o dorinţă autentică de a construi şi a păstra o agendă curajoasă şi reformistă, a declarat, într-un interviu acordat pentru PressHUB, vicepreşedintele Delegaţiei la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, europarlamentarul USRPLUS, Ramona Strugariu.
Jocul s-a sfârşit. Alegerile generale anticipate din Republica Moldova au avut loc în ziua finalei Campionatului European de fotbal. Iar rezultatele au marcat victoria anunţată cu o majoritate indubitabilă, en fanfare, fără drept de apel, a PAS, partidul pro-prezidenţial al Maiei Sandu.
Duminică, 11 Iulie 2021, se desfăşoară alegerile parlamentare anticipate în Republica Moldova. Pentru alegători contează un singur punct din programul electoral: relaţiile cu Uniunea Europeană, respectiv cu Rusia, care pot genera sau nu dezvoltarea economică şi bunăstare în Republica Moldova. Diaspora moldovenească are un singur mesaj pentru părinţii şi bunicii de acasă: Votaţi Europa!
Mihai Gribincea, prin activitatea desfăşurată ca diplomat şi prin scrierile publicate, poate fi considerat drept cel mai important expert din spaţiul România - Republica Moldova legat de conflictul transnistrean.
Alegerile generale din 11 iulie par a fi cronica unor rezultate anunţate. Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor este în pierdere vizibilă de viteză şi pare să fi adoptat o strategie de conservare, mai degrabă decât una victorioasă.
Vizita în Europa a preşedintelui american Joe Biden a creat premizele unei abordări unitare a Rusiei, Chinei şi autocraţiilor, în general.
Duma de Stat a Rusiei a adoptat miercuri o declaraţie alarmistă vizând situaţia din regiunea transnistreană, în care acuză Moldova şi Ucraina de „sufocarea Transnistriei”.
Fostul preşedintele ostentativ pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a furat 4% din rezultatele viitoarelor alegeri generale cu ajutorul Comisiei Electorale Centrale.
Republica Moldova mai obţine din partea UE o şansă de revenire la normalitate, după ce a fost furată de propriii conducători şi ruinată economic de pandemie.
Pe pagina LARICS am prezentat în detaliu atitudinea cetăţenilor din R. Moldova faţă de Unire, remarcând un trend în creştere, extrem de interesant de urmărit în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate din stânga Prutului din 11 iulie 2021. Vom cerceta astăzi atitudinea cetăţenilor din România pe această chestiune şi vom trage câteva concluzii.