Ieftinire de formă la medicamente

Ieftinire de formă la medicamente

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au decis ca, de la 1 ianuarie, să scadă preţul la 4.000 de produse farmaceutice de import. La trei zile dupa intrarea în vigoare a hotărârii, farmaciştii n-au reuşit să schimbe preţurile. Bolnavii se plâng că reducerea s-a făcut doar la produse fără căutare.

2011: o nouă generaţie de politicieni moldoveni

2011: o nouă generaţie de politicieni moldoveni

În penultima zi a anului trecut am aflat o veste bună: Alianţa pentru Integrare Europeană, într-o formulă schimbată şi după lungi chinuri ale facerii, există. De data asta sunt doar 3 formaţiuni politice în cadrul acestei alianţe, în comparaţie cu AIE-1. În campania din vara lui 2009, competiţia dintre partidele democratice nu a căpătat o tentă atât de dramatică ca în ultima campanie, din noiembrie 2010.

Un prag simbolic

Un prag simbolic

Ultimele alegeri parlamentare au fost primele la care au votat şi cei născuţi în Republica Moldova, nu numai cei care au avut sau mai au „mitrică" (adeverinţă de naştere) din URSS.

S-au săturat să fie groapa de gunoi a Chişinăului

S-au săturat să fie groapa de gunoi a Chişinăului

PROTEST Sute de oameni din Ţânţăreni, raionul Anenii Noi, se pregătesc de proteste împotriva deciziei edililor din localitate de a prelungi contractul de depozitare la ei în sat a deşeurilor menajere din Capitală. Oamenii se plâng că, din cauza mizeriei, îşi pun viaţa-n pericol şi mulţi dintre ei se îmbolnăvesc.

Viaţă de coşmar bântuită de „prafuri“

Viaţă de coşmar bântuită de „prafuri“

DESTIN Elena, o tânără de 34 de ani din Chişinău, a văzut de multe ori moartea cu ochii. Fostă dependentă de droguri, femeia abia a reuşit să scape de acest coşmar. A aflat apoi că este infestată cu cel mai de temut virus, HIV. De câţiva ani, Elena a reuşit să renunţe la droguri, însă acum e dependentă de pumnii de pastile pe care-i ia pentru a lupta cu SIDA.

O moldoveancă face carieră în Camerun

O moldoveancă face carieră în Camerun

AVENTURĂ. Trimisă de AIESEC Moldova ca stagiar la o firmă din Camerun, Elena Scutaru îi învață pe africani tainele marketingului. În spiritul Sărbătorilor, tânăra a povestit pentru „Adevărul" că acolo Moş Crăciun are pielea arsă de soare şi-şi târâie şlapii prin praful de pe stradă.

La mulţi ani, Karizma!

La mulţi ani, Karizma!

Astăzi, tânăra interpretă Olga Fesenco împlinește 24 de ani. După succese de anul trecut în muzica internațională, artista se pregătește pentru un 2011 cel puțin la fel de răsunător.

Rezultatele excepţionale ale Partidului Acţiune şi Solidaritate din Republica Moldova, al preşedintei Maia Sandu, a produs la Bucureşti un val de euforie atât în rândul elitelor politice, cât şi în cele ale publicului. Rezultatele PAS au relansat, la Bucureşti, o discuţie despre strategia românească în Moldova şi tratamentul aplicat, în trecut, agendei reformatoare a Maiei Sandu.

acum 16 zile · comentarii (27)

Jocul s-a sfârşit. Alegerile generale anticipate din Republica Moldova au avut loc în ziua finalei Campionatului European de fotbal. Iar rezultatele au marcat victoria anunţată cu o majoritate indubitabilă, en fanfare, fără drept de apel, a PAS, partidul pro-prezidenţial al Maiei Sandu.

acum 24 zile · comentarii (83)

Uniunea Europeană are nevoie de Republica Moldova, de pro-europenismul ei, atunci când există o dorinţă autentică de a construi şi a păstra o agendă curajoasă şi reformistă, a declarat, într-un interviu acordat pentru PressHUB, vicepreşedintele Delegaţiei la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, europarlamentarul USRPLUS, Ramona Strugariu.

acum 26 zile · comentarii (23)

Duminică, 11 Iulie 2021, se desfăşoară alegerile parlamentare anticipate în Republica Moldova. Pentru alegători contează un singur punct din programul electoral: relaţiile cu Uniunea Europeană, respectiv cu Rusia, care pot genera sau nu dezvoltarea economică şi bunăstare în Republica Moldova. Diaspora moldovenească are un singur mesaj pentru părinţii şi bunicii de acasă: Votaţi Europa!

acum 26 zile · comentarii (21)

Pe pagina LARICS am prezentat în detaliu atitudinea cetăţenilor din R. Moldova faţă de Unire, remarcând un trend în creştere, extrem de interesant de urmărit în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate din stânga Prutului din 11 iulie 2021. Vom cerceta astăzi atitudinea cetăţenilor din România pe această chestiune şi vom trage câteva concluzii.

acum 2 luni · comentarii (108)

Apropiatele alegeri legislative din România de Est - teritoriu samavolnic ocupat anterior de trupe imperiale estice - constituie un prilej de reamintire a celor petrecute atunci când la Moscova nu se dorea un drum de sine stător al europenilor care trăiau în fosta republică sovietică socialistă numită în zeflemea moldovenească.

acum 2 luni · comentarii (7)

Ultima enormitate a lui Lukashenko, care a deturnat un avion după o operaţiune specială menită să aresteze un ziarist dizident care trăia în Occident, a adus în prim plan vizita şi discursul lui Igor Dodon care, în lipsă de invitaţii internaţionale şi locuri în care să fie primit, a dat recent o fugă până la Minsk.

acum 2 luni · comentarii (10)

Vizita recentă a fostului preşedinte pro-putinist al R.Moldova, Igor Dodon, în Belarus este o simplă campanie de PR politic în contextul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie unde fostul ”om de casă” al oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc îşi joacă cariera politică şi libertatea.

acum 3 luni · comentarii (5)

Apariţia partidelor anti-sistem, alături de cele extremiste, populiste şi progresiste, de aşa numitele partide „noi“, care neagă politicile convenţionale, clasice, tradiţionale, creează un spaţiu major al incompatibilităţilor declarate chiar din campaniile electorale.

acum 3 luni · comentarii (18)

Nu credeam că un om politic, care a mai fost şi preşedinte pe deasupra, poate face atâtea greşeli. În primul rând pentru că ştie – sau ar trebui să ştie – întregul sistem instituţional al statului. Apoi pentru că ar trebui să fi lucrat şi să lucreze cu specialişti în politică şi comunicare publică, aceştia putându-l pune în gardă împotriva unor gafe de dimensiuni catastrofale.

acum 3 luni · comentarii (8)

Preşedintele Zelenski anunţă că a cerut NATO să grăbească cât se poate de mult procesul de aderare al ţării sale în contextul unei vizibile degradări a contextul diplomatic în care cuvântul de ordine pare a fi „conflict major în perspectivă“.

acum 4 luni · comentarii (107)

În relaţia conducerii de la Bucureşti, cu administratorii  de la Chişinău, a judeţelor dintre Prut şi Nistru, există, în mod justificat, o anumită prudenţă. Asta pentru că, de-a lungul ultimelor trei decenii, orgoliile unor politicieni - din Republica Moldova, copia, din multe puncte de vedere, a Republicii Democrate Germane - au contracarat speranţele de reîntregire naţională ale românilor lucizi.

acum 4 luni · comentarii (45)

Cu ani în urmă am poposit în oraşul românesc Bălţi. Purtam uniforma Armatei României şi eram însoţit de colonelul Valeriu Rusu, din Armata Naţională a Republicii Moldova. Un conaţional care ştia că amândoi serveam practic naţiunea sub acelaşi Tricolor. Acolo, la Bălţi mi-am întâlnit, pentru prima oară, rudele din partea bunicului. Europeni minunaţi, cu rădăcini pe malurile Nistrului. Acum, la Bălţi se implică şi Consiliul Mondial al Românilor.

acum 4 luni · comentarii (10)

Cu divergenţele, de ordin intern, existente în legislativele de la Bucureşti şi Chişinău vom avea  parte - şi în 2021 - de o rememorare pur simbolică a celor petrecute pe 27 martie 1918, când a fost întrunit Sfatul Ţării, care a decis revenirea pământului dintre Prut şi Nistru la Patria Mamă. Acum, Kremlinul a acceptat-o pe Maia Sandu la timona judeţelor rupte din România, dar ea este evident obligată să joace un trist cazacioc geopolitic.

acum 5 luni · comentarii (45)

Deputatul George Simion, liderul partidului AUR, face scandal la punctul de trecere a frontierei în Republica Moldova de la Albiţa / Leuşeni. Deşi ştie că are interdicţie în R. Moldova până în 2023, vrea să forţeze declanşarea unui scandal mediatic. Este deputat în Parlamentul României de aproape 3 luni, dar nu a luat niciodată cuvântul şi nu a avut nicio iniţiativă referitoare la R. Moldova. De ce face acest scandal la graniţă?

acum 5 luni · comentarii (45)

În ultimele săptămâni au apărut mai multe critici ale analiştilor politici din România faţă de preşedintele R. Moldova, Maia Sandu. În principal, criticile sunt faţă de strategia sa pentru declanşarea alegerilor parlamentare anticipate, mai ales pe fondul poziţionării Curţii Constituţionale, respectiv faţă de relaţiile sale cu celelalte partide pro-europene şi cu cele unioniste. Care este miza acestor critici faţă de preşedintele Maia Sandu?

acum 5 luni · comentarii (21)

Faimosul film după romanul lui Nikos Kazantzakis, Zorba Grecul, se încheie cu o scenă celebră. Englezul venit pe insulele greceşti priveşte siderat cum întreaga investiţie concepută de sfătuitorul său, Zorba, se prăbuşeşte spectaculos, încă din momentul inaugurării... Ceea ce trebuia să fie o victorie spectaculoasă, devine un eşec la fel de spectaculos.

acum 5 luni · comentarii (13)
Postari Recente
Modifică Setările