Handicap la limba de stat în Moldova

Handicap la limba de stat în Moldova

„Limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească funcţionând pe baza grafiei latine“. Acesta este primul aliniat din Titlul 1, Articolul 13 al Constituţiei ţării noastre. Un test făcut de „Adevărul“ în rândul angajaţilor de la stat a demonstrat că mulţi dintre aceştia nu ştiu nicio vorbă în limba oficială.

Chișinău: Marian Lupu, cel mai puţin mediatizat preşedinte din țările ex-sovietice, de către presa rusă

Chișinău: Marian Lupu, cel mai puţin mediatizat preşedinte din țările ex-sovietice, de către presa rusă

Şeful statului Marian Lupu figurează pe ultimele poziţii ale celor mai promovaţi de preşedinţi din spaţiul ex-sovietic, de către presa rusă. Potrivit unui studiu realizat în luna ianuarie de Agenţia de ştiri „Regnum" şi Compania „Medialogia", preşedintele interimar al Moldovei ocupă locul 13 din 17, fiind urmat doar de Toomas Hendrik Ilves, preşedintele Estoniei, şi de cei trei lideri ai regiunilor separatiste din Georgia şi

Taxă de 20 de lei pentru pentru bolnavii fără poliţă de asigurare medicală: una din prevederile acordului cu FMI | fmi

Taxă de 20 de lei pentru pentru bolnavii fără poliţă de asigurare medicală: una din prevederile acordului cu FMI

Din 2012, pacienţii neasiguraţi vor trebui să achite câte 20 de lei pentru fiecare vizită la medic. Cel puţin aşa prevede acordul negociat de Guvernul Republicii Moldova cui Fondul Monetar Internaţional. Documentul a fost  publicat de deputatul comunist Igor Dodon pe blogul său. Potrivit acestuia, reforma ar urma să stimuleze  procurarea poliţelor de asigurare medicală.

Atleții moldoveni au luat cu asalt Campionatul Naţional de atletism rezervat juniorilor, organizat la Sala Polivalentă din Chișinău

Atleții moldoveni au luat cu asalt Campionatul Naţional de atletism rezervat juniorilor, organizat la Sala Polivalentă din Chișinău

Federaţia de Atletism din Republica Moldova a început cu dreptul procesul competiţional în 2011 și a organizat deja trei competiţii de anvergură. Peste 350 de tineri atleţi din toate raioanele republicii, dar şi oaspeţi din oraşul Iliciovsk (Ucraina) au participat la ediţia a XX-a jubiliară a campionatului-open de iarnă al Republicii Moldova, rezervat juniorilor, Under-16 şi Under-14.

Handicap la limba de stat, în instituțiile publice din Republica Moldova. Un test făcut de „Adevărul“ în rândul funcționarilor a demonstrat că mulți dintre aceștia abia silabisesc câteva cuvinte

Handicap la limba de stat, în instituțiile publice din Republica Moldova. Un test făcut de „Adevărul“ în rândul funcționarilor a demonstrat că mulți dintre aceștia abia silabisesc câteva cuvinte

Testul făcut de „Adevărul" în mai multe instituții publice din Capitală a demonstrat că limba de stat este una străină indiferent de gradul de pregătire al angajaților. Şi asta chiar dacă legea îi obligă pe bugetari să cunoască şi să se adreseze publicului în graiul oficial stabilit prin Constituţie.

Cheers, Majestate!

Cheers, Majestate!

Faimosul actor Nick Nolte sau, mă rog, o înfăţişare mai puţin proaspătă a acestuia, s-a pomenit miruit recent domnitor al ... Republicii Moldova de nu mai puţin faimosul realizator american de televiziune David Letterman. Motivul a fost la îndemână. Dl Nolte s-a pomenit a fi cel mai potrivit să-i aibă în calitate de supuşi pe cei mai „şinstiţi" dintre pământeni, conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Prin intermediul acestui material reluăm seria de articole tematice dedicate chestiunii transnistrene şi realităţilor social-politice, economice şi culturale din această regiune. Analiza de faţă se axează pe câteva aspecte esenţiale care, considerăm noi, necesită să fie dezbătute în spaţiul public în contextul lansării „pachetului atotcuprinzător pentru Moldova“ cu referire la reintegrarea Transnistriei în componenţa Republicii Moldova.

luna trecuta · comentarii (21)

Alegerile parlamentare de la 24 februarie 2019 sunt cruciale pentru viitorul Republicii Moldova, un stat falimentar la cheremul binomului PSRM-PDM, de rezultatul căruia depinde „drumul european al statului frate dintre Prut şi Nistru“.

acum 3 luni · comentarii (0)

A început şi campania electorală pentru alegerile generale din Republica Moldova, la 24 februarie 2019. O campanie lansată după ce numeroase şicane administrative şi cu relevanţă juridică au fost lansate, ba pentru înregistrarea sau nu a vreunui candidat, ba pentru propaganda pe net înainte de debutul campaniei, ba pentru candidaţi cu nume similar şi binecunoscutul joc de-a confuzia şi împărţirea voturilor pe anumite circumscripţii.

acum 3 luni · comentarii (7)

Ca de fiecare dată în campanie electorală apar cei mai unionişti dintre cei mai mari unionişti! Ei sunt cei cărora le aparţine unionismul şi numai lor, toţi ceilalţi sunt numai ofrande aruncate de păpuşar ca să le împiedice ascensiunea la puterea din Republica Moldova.

acum 3 luni · comentarii (1)

După o postare pe contul de Facebook a fostului prim-ministru ucrainean, Iulia Timoşenko cu privire la situaţia economică a ucrainenilor, site-ul rus de ştiri Sputnik (cu domeniul în Polonia: sputnik.pl) a realizat un articol prin care vrea să inducă ideea că situaţia economică grea din Ucraina este cauzată de Polonia.

acum 3 luni · comentarii (19)

Scurt şi la obiect. Celor care mi-aţi acorda votul vostru pentru Parlamentul Europei în mai 2019, vă cer să-l votaţi masiv pe George Simion, în locul meu.  Într-o Românie politică dată cu capul de pereţi, caracterul şi hotărârea de oţel ale lui George dau certitudinea împlinirii, o dată pentru totdeauna, a adevăratului nostru Proiect de Ţară: REUNIFICAREA.

acum 3 luni · comentarii (1)

Aproape un milion de moldoveni au devenit în ultimii 27 de ani şi cetăţeni ai României. Politica de acordare a cetăţeniilor se dovedeşte în realitate o bombă cu ceas întârziat căci a reuşit cu succes să facă ceea ce nici Stalin nu a reuşit: să scoată un milion de buni români din Republica Moldova.

acum 3 luni · comentarii (19)

Toţi privesc într-o notă pesimistă iminenta venire la conducere a Partidului Socialist din Republica Moldova, însă acesta va sosi şi cu lucruri bune: va colapsa total încrederea cetăţenilor în statul fictiv şi mafiot existent între Prut şi Nistru. S-ar putea să asistăm la ultimii săi ani de existenţă, poate chiar la ultimul an.

acum 4 luni · comentarii (22)

Alegerile parlamentare care se vor desfăşura pe 24 februarie 2019 transformă viaţa politică de la Chişinău într-un câmp de luptă electoral al formaţiunilor politice pro-europene şi pro-putiniste. Deşi campania electorală încă nu a început, binomul Dodon-Plahotniuc lucrează pentru consolidarea electoratelor ţintă, în contextul în care miza o reprezintă viitorul geopolitic al Republicii Moldova.

acum 4 luni · comentarii (2)

Pe 7 octombrie 1989, câteva zeci de tineri au ieşit în Piaţa Centrală din Chişinău şi au început să afişeze placarde cu următoarele înscrisuri: „Cerem alternativă PCUS!”, „Jos Constituţia stalinistă!”, „Jos limba rusă de stat!” etc. Miliţia RSSM a intervenit în forţă şi au avut loc ciocniri cu tinerii demonstranţi.

acum 5 luni · comentarii (1)

Alegerile parlamentare pentru viitorul plen al Republicii Moldova se vor desfăşura pe 24 februarie 2019, dar guvernarea PDM a oligarhului Vladimir Plahotniuc a furat de mult startul campaniei electorale, care încă nu a început.

acum 4 luni · comentarii (1)

În timpul vizitei în RSSM a Comisiei de la Moscova, condusă de E. N. Auelbekov, prim-vicepreşedintele Sovietului Suprem al URSS, Anatoli I. Lukianov, a telefonat, în cursul zilei de 7 septembrie 1989, la Comitetul Orăşenesc al PCM Tiraspol şi a discutat cu primul-secretar L. V. Ţurcan şi cu V. M. Râleakov, liderul OSTK şi co-preşedintele Comitetului republican de grevă, despre situaţia locală şi cea din RSSM.

acum 5 luni · comentarii (0)

Flancul Estic al NATO şi UE intră în febra alegerilor care au un impact major, decisiv, faţă de situaţia de la liniile de demarcaţie din Donbas. Şi dacă alegerile prezidenţiale şi generale cruciale din Ucraina au loc în martie şi noiembrie anul viitor, cel mai probabil, procesele electorale cruciale pentru această zonă se desfăşoară în acest sfârşit de an.

acum 5 luni · comentarii (7)

Revolta populaţiei şi-a liderilor din Ţările Baltice faţă de puterea centrală de la Moscova şi folosirea breşelor pe care perestroika şi glasnosti le realizau în eşafodajul puterii sovietice pentru a obţine independenţa, cetăţenii din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM) au început să devină tot mai nerăbdători în ceea ce priveşte democratizarea societăţii şi afirmarea identităţii naţionale a majorităţii populaţiei Republicii.

acum 6 luni · comentarii (0)

Regiunea separatistă nistreană funcţionează de ani de zile ca un stat în stat. Contestat iniţial, cu liderii sancţionaţi şi astăzi de către UE, totuşi acţiunile de reconciliere şi soluţionare a problemelor curente – aşa numita abordare a paşilor mici – au dus la consolidarea pseudo-statalităţii locale.

acum 6 luni · comentarii (26)