Căutăm samurai. Oferim viitorul!

Căutăm samurai. Oferim viitorul!

Există o scenă. Una dintre cele mai puternice. Nu am trăit-o, dar am întâlnit-o în cărţi, în filme, în relatări istorice. E scena în care samuraiul japonez trece prin faţa celorlalţi şi toate capetele se pleacă în pământ. Frunţile ating ţărâna. Şi nu de frică. Ci ca semn de respect.

De râsul Mioriţei

De râsul Mioriţei

A mai trecut o zi de umor şi păcăleli obligatorii - 1 aprilie - şi-am revenit la seriozitatea vieţii în care trăim. Am revenit oare? Dacă e să-l credem pe Mark (Twain, de data asta, şi nu „eminenţa cenuşie" la care poate v-aţi gândit) şi să acceptăm că umorul îşi are izvoarele în tristeţe şi că în rai umorul este imposibil, în Republica Moldova ar trebui să aibă umor de calitate până şi Mioriţa.

Chişinău: Note pentru mandatul lui Dorin Chirtoacă

Chişinău: Note pentru mandatul lui Dorin Chirtoacă

Transport public la timp, curat şi modern; construirea de parcări subterane şi supraetajate; repararea drumurilor cu termen de garanţie, conform standardelor europene; construirea fabricii de prelucrare a deşeurilor sau construirea de locuinţe sociale. Asta ne promitea candidatul la primărie Dorin Chirtoacă în urmă cu patru ani.

Grecia, destinaţie-chilipir pentru moldoveni

Grecia, destinaţie-chilipir pentru moldoveni

Agenţiile de turism vin cu oferte incendiare pentru a atrage turiştii din Moldova pe peninsula elenă, care a pierdut din popularitate în urma protestelor de anul trecut. Cele mai bune pachete turistice, care includ biletul de avion şi mâncarea all inclusive, încep de la 350 de euro pentru sfârşitul lunii mai.

Tineri îndrăgostiţi, ucişi de un asasin în serie

Tineri îndrăgostiţi, ucişi de un asasin în serie

Olga Câşlaru (15 ani) şi iubitul ei, Ilie Racu (18 ani), au fost omorâţi şi abandonaţi într-o maşină. Un alt dublu asasinat, la indigo, a avut loc acum şase luni. Anchetatorii moldoveni caută cu disperare un asasin în serie care ucide tineri îndrăgostiţi. Fetele sunt dezbrăcate în faţa iubiţilor şi apoi sunt împuşcaţi în cap.

În timpul vizitei în RSSM a Comisiei de la Moscova, condusă de E. N. Auelbekov, prim-vicepreşedintele Sovietului Suprem al URSS, Anatoli I. Lukianov, a telefonat, în cursul zilei de 7 septembrie 1989, la Comitetul Orăşenesc al PCM Tiraspol şi a discutat cu primul-secretar L. V. Ţurcan şi cu V. M. Râleakov, liderul OSTK şi co-preşedintele Comitetului republican de grevă, despre situaţia locală şi cea din RSSM.

acum 6 zile · comentarii (0)

Decizia Curţii Supreme de Justiţie din R.Moldova de a respinge recursul avocatului fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, în chestiunea cetăţeniei moldoveneşti anulate de preşedintele R.Moldova reprezintă o lovitură adresată unionismului de peste Prut în contextul alegerilor parlamentare din această iarnă.

acum 11 zile · comentarii (2)

Flancul Estic al NATO şi UE intră în febra alegerilor care au un impact major, decisiv, faţă de situaţia de la liniile de demarcaţie din Donbas. Şi dacă alegerile prezidenţiale şi generale cruciale din Ucraina au loc în martie şi noiembrie anul viitor, cel mai probabil, procesele electorale cruciale pentru această zonă se desfăşoară în acest sfârşit de an.

acum 12 zile · comentarii (7)

Revolta populaţiei şi-a liderilor din Ţările Baltice faţă de puterea centrală de la Moscova şi folosirea breşelor pe care perestroika şi glasnosti le realizau în eşafodajul puterii sovietice pentru a obţine independenţa, cetăţenii din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM) au început să devină tot mai nerăbdători în ceea ce priveşte democratizarea societăţii şi afirmarea identităţii naţionale a majorităţii populaţiei Republicii.

acum 18 zile · comentarii (0)

Regiunea separatistă nistreană funcţionează de ani de zile ca un stat în stat. Contestat iniţial, cu liderii sancţionaţi şi astăzi de către UE, totuşi acţiunile de reconciliere şi soluţionare a problemelor curente – aşa numita abordare a paşilor mici – au dus la consolidarea pseudo-statalităţii locale.

acum 14 zile · comentarii (26)

Nu-mi place să dau sfaturi în alegeri. Deşi sunt consultant cu vechi state, implicat în numeroase proiecte în România şi în străinătate în ultimii peste 24 de ani – Serbia, Ucraina, Republica Moldova, cu precădere – cred că am o lipsă importantă: nu am legitimitatea direcţionării actorilor politici pentru că eu nu am fost niciodată actor politic şi nu am candidat niciodată în alegeri.

luna trecuta · comentarii (10)

„Semnează pentru unirea cu Basarabia“ reprezintă o campanie stradală de strângere de semnături pentru modificarea Constituţiei şi care are drept principal scop transformarea României într-un stat unionist. Dar care este miza reală a acestei campanii, ce ascunde ea, de fapt, având în vedere că deja Parlamentul a votat o Rezoluţie de Unire a celor două state româneşti.

acum 2 luni · comentarii (16)

Suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte al R.Moldova, pentru a patra oară, în contextul în care acesta a refuzat numirile Silviei Radu şi a lui Nicolae Ciubuc la ministerul Sănătăţii şi respectiv Agriculturii este un simplu joc electoral al oamenilor lui Plahotniuc. De asemenea, Constituţia R.Moldova a devenit în mâinile acestora "o simplă formă fără fond".

acum 2 luni · comentarii (0)

La 27 august, s-au derulat la Chişinău festivităţile prilejuite de ziua naţională a Republicii Moldova. La 31 august, a fost celebrată şi în acest an Ziua Limbii Române, sărbătoare naţională şi la Chişinău, şi la Bucureşti. În fine, la 2 septembrie, la Tiraspol, separatiştii au celebrat şi ei propria independenţă, cu parada instituţiilor de forţă din regiune.

acum 2 luni · comentarii (9)

Intervenţia în forţă a poliţiştilor moldoveni împotriva autocarelor cu unionişti, care au participat la „Marşul Centenar“ din acest weekend, se înscrie în planul „oamenilor lui Plahotniuc“ de menţinere a Republicii Moldova în zona gri a instabilităţii la graniţa dintre EST-VEST, din dorinţa acestora de a guverna „ruseşte pe banii europenilor“.

acum 3 luni · comentarii (17)

Ori de câte ori oamenii ies în stradă, voluntar, din proprie iniţiativă, să protesteze împotriva regimului care, cu cinism, demonstrează că are alte interese decât cele ale cetăţenilor, în stradă sunt scoşi, OBLIGATORIU, alţi oameni. Îmbrăcaţi în uniforme, câteodată mascaţi, ascunşi în spatele unor cagule care, utopic, ar trebui să le protejeze identitatea.

acum 3 luni · comentarii (4)

Se pregăteşte oare România? O ştire din Republica Moldova care tocmai a ajuns la mine m-a uimit până la stupoare: Igor Dodon, preşedintele socialist, pro-rus, a declarat, nici mai mult, nici mai puţin, că în cazul în care vor pierde alegerile parlamentare din februarie 2019, va scoate oamenii în stradă şi va încerca „prin toate modalităţile“ să facă în aşa fel încât să schimbe situaţia.

acum 4 luni · comentarii (5)
Postari Recente