(FOTO) Străzile din centrul Chișinăului, capcane pentru invalizii cu dizabilități locomotorii

(FOTO) Străzile din centrul Chișinăului, capcane pentru invalizii cu dizabilități locomotorii

Reporterii ziarului „Adevărul" au testat pe propria piele cât de dificil este pentru una din cele 2.000 de persoane cu dizabilități locomotorii din Capitală să se deplaseze în oraş. Dacă unui om obişnuit îi ia o oră să ajungă de la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă" până la Piaţa Centrală şi înapoi, unui invalid în scaun rulant îi trebuie jumătate de zi.

Ce cadou i-ai pregătit jumătății tale, de Valentine's Day?

Ce cadou i-ai pregătit jumătății tale, de Valentine's Day?

La fel ca în fiecare an, Valentine's Day a revenit în Republica Moldova, cu inimioare, declarații de dragoste și cadouri făcute persoanelor iubite din viața noastră. Spune-ne ce i-ai pregatit iubitului/iubitei tale de Valentine's Day si, dacă tot este Ziua Îndrăgostiților, fă-i o declarație de dragoste inedită, chiar acum, pe Adevarul.MD!

Republica Moldova: Grigore Vieru este omagiat prin concursuri

Republica Moldova: Grigore Vieru este omagiat prin concursuri

La doi ani după trecerea în nefiinţă a lui Grigore Vieru, la Chişinău se desfăşoară concursul celei mai frumoase poezii de dragoste, dedicată zilei poetului. Manifestaţia, organizată de Uniunea Scriitorilor, a adunat în etapa finală patru poeţi basarabeni: Vasile Romanciuc, Maria Şlahtiţchi, Aurelia Borzin şi Marcela Benea. Premiul mare va constitui 500 de lei.

Mesaj pentru procurorii care examinează cazul profesorului acuzat de hărţuire sexuală: „Să-şi facă onest datoria“

Mesaj pentru procurorii care examinează cazul profesorului acuzat de hărţuire sexuală: „Să-şi facă onest datoria“

Sugestia vine de la Dina Ghimpu, şefa Direcţiei strategii şi politici culturale, tot ea fiind şi conducătoarea unei comisii de la Ministerul Culturii care va efectua o inspecţie la liceul „Igor Vieru“, unde predă dascălul Nicolae Baciu. Procurorii din sectorul Râşcani n-au decis deocamdată dacă vor începe sau nu urmărirea penală pe numele profesorului Nicolae Baciu, acuzat de trei eleve că le-ar fi hărţuit sexual.

Unde eşti tu, Aristofane...

Unde eşti tu, Aristofane...

Orice înfrângere este o victoire camuflată, după cum bine s-a afirmat şi se ştie. Din acest motiv, imposibilitatea, până acum, de a alege şeful statului nu trebuie privită ca un eşec, ci ca un succes în întârziere.

La 27 august, s-au derulat la Chişinău festivităţile prilejuite de ziua naţională a Republicii Moldova. La 31 august, a fost celebrată şi în acest an Ziua Limbii Române, sărbătoare naţională şi la Chişinău, şi la Bucureşti. În fine, la 2 septembrie, la Tiraspol, separatiştii au celebrat şi ei propria independenţă, cu parada instituţiilor de forţă din regiune.

acum 15 zile · comentarii (9)

Intervenţia în forţă a poliţiştilor moldoveni împotriva autocarelor cu unionişti, care au participat la „Marşul Centenar“ din acest weekend, se înscrie în planul „oamenilor lui Plahotniuc“ de menţinere a Republicii Moldova în zona gri a instabilităţii la graniţa dintre EST-VEST, din dorinţa acestora de a guverna „ruseşte pe banii europenilor“.

acum 18 zile · comentarii (17)

Ori de câte ori oamenii ies în stradă, voluntar, din proprie iniţiativă, să protesteze împotriva regimului care, cu cinism, demonstrează că are alte interese decât cele ale cetăţenilor, în stradă sunt scoşi, OBLIGATORIU, alţi oameni. Îmbrăcaţi în uniforme, câteodată mascaţi, ascunşi în spatele unor cagule care, utopic, ar trebui să le protejeze identitatea.

luna trecuta · comentarii (4)

Se pregăteşte oare România? O ştire din Republica Moldova care tocmai a ajuns la mine m-a uimit până la stupoare: Igor Dodon, preşedintele socialist, pro-rus, a declarat, nici mai mult, nici mai puţin, că în cazul în care vor pierde alegerile parlamentare din februarie 2019, va scoate oamenii în stradă şi va încerca „prin toate modalităţile“ să facă în aşa fel încât să schimbe situaţia.

acum 2 luni · comentarii (5)

Moldova, Somalia, Burundi - aceasta este vecinătatea în care a ajuns Republica Moldova pe agenda Parlamentului European, la capitolul „Încălcări ale drepturilor omului, democraţiei şi statului de drept“. Rezoluţia forului europarlamentar, de o duritate fără precedent în ultimul deceniu, a determinat suspendarea asistenţei financiare a UE. Cum au votat - sau, în mod surprinzător, nu au votat deloc - europarlamentarii români?

acum 2 luni · comentarii (28)

Ca să dovedim tăcerea stupefiantă a Federaţiei Ruse după episodul scandalos de anulare a rezultatelor alegerilor pentru primăria Chişinăului, am decis să realizăm o revistă a presei ruse din Federaţia Rusă şi din Republica Moldova. Perioada aleasă – 25.06.2018-13.07.2018 – nu este întâmplătoare.

acum 2 luni · comentarii (0)

În timp ce la Chişinău hotărâri succesive ale justiţiei au consternat comunitatea internaţională, prin nevalidarea alegerilor locale, în aşteptarea hotărârii definitive şi irevocabile a Curţii Supreme, iată că, la Adunarea Generală a ONU, a fost votată vineri 22 iunie seara Rezoluţia privind retragerea trupelor străine (a se citi ruse) din Republica Moldova, respectiv din raioanele de Răsărit ale Republicii Moldova.

acum 3 luni · comentarii (36)

O mulţime impresionantă a ieşit ieri în stradă la Chişinău având ca pretext invalidarea alegerilor locale pentru stabilirea primarului capitalei Republicii Moldova. Asta, după refuzul instanţelor de judecată de validare a alegerilor, decizie cusută vizibil cu aţă albă şi, evident, politic.

acum 3 luni · comentarii (5)

Decizia justiţiei moldovene de a invalida alegerile pentru primăria Chişinăului şi, implicit, mandatul candidatului PPDA-PAS, Andrei Năstase, ridică multe semne de întrebare cu privire la viitorul european al Republicii Moldova şi anulează firavul stat de drept moldav, construit în ultimii nouă ani de la debarcarea regimului comunist al lui Vladimir Voronin.

acum 3 luni · comentarii (4)

Procentul unioniştilor este în creştere semnificativă de la un an la altul, iar acest lucru reiese din toate declaraţiile politice făcute dincolo de Prut, indiferent că vorbim de unionişti, socialişti sau europeneşti cu acte româneşti.

acum 3 luni · comentarii (1)

Andrei Năstase a reusit să câştige primăria Chişinăului, deşi nimeni nu-i dădea vreo şansă în faţa binomului oligarhic Plahotniuc-Dodon. Au contat enorm campania din teren şi sistemul electoral în două tururi. Rezultatul transmite în primul rând mesajul că Plahotniuc nu poate subordona întreaga ţară. În al doilea rând, oferă speranţa că în toamna, la parlamentare, Republica Moldova poate reveni pe calea europeană. La toamnă sau niciodată.

acum 4 luni · comentarii (30)

Pe 27 noiembrie 2017, Larics publica un material intitulat „«Regele» Dodon este mort. Soluţia nucleară: alegeri anticipate în Chişinău“. Punctul de plecare era eşecul socialiştilor lui Dodon la referendumul de la Chişinău din 19 noiembrie pentru demiterea primarului Dorin Chirtoacă, care nu au reuşit să aducă la urne cele 30% necesare pentru a-l valida (au adus doar 110.512 de cetăţeni, respective 17,54%).

acum 4 luni · comentarii (6)

Suntem în aceste zile în faţa unei noi întâlniri în format 5+2 la Roma, de această dată. O întâlnire care se desfăşoară după ce s-au făcut compromisuri importante şi s-a avansat substanţial pe direcţia satisfacerii „paşilor mici“, în condiţiile unei prezenţe controversate, ca să nu zic de-a dreptul nocive, a ambasadorului Scanlon ca şef al misiunii OSCE la Chişinău, pe ultimii metri, dar şi prin aportul lui

acum 4 luni · comentarii (8)