Newsweek: Revoluţia decolorată- următorul test al Occidentului

Alegerile parlamentare din Moldova ar putea fi cea mai mare şansă a Europei de a se extinde spre Est. Ştirea a apărut în publicaţia americană „Newsweek" unde se precizează că în cea mai săracă ţară din Europa vor avea loc alegeri parlamentare, organizate pentru a treia oară în ultimii doi ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dacă Occidentul a învăţat din greşelile pe care le-a făcut în fostele ţări sovietice, precum Georgia şi Ucraina, alegerile din Moldova ar putea fi cea mai mare şansă a Europei de a-şi extinde valorile spre Est. În caz contrar, se mai precizează în acelaşi aricol, alegerile ar putea declanşa o revoluţie populară-surogat datorită tinerei generaţii nerăbdătoare, dornică să cunoască beneficiile economice ale statului membru al Uniunii Europene.
Reamintind de protestele din 7 aprilie 2009, „Newsweek" adaugă că acestea s-ar putea repeta pe 28 noiembrie (data alegerilor parlamentare - n.r.), dacă lucurile nu merg bine. „Suntem sătui şi obosiți de comunism. La universitate sunt foarte puţini studenţi care simpatizează acest partid", susţine Dana Condrea, recent absolventă a unui colegiu moldovean, citată în acelaşi articol.

„Moldova nu este în 1989"
Experți în politică externă citaţi de „Newsweek" consideră că Vestul ar trebui să susţină dorinţa de schimbare a moldovenilor, exercitând presiuni asupra liderilor lor politici pentru a-şi îmbunătăţi calităţile de conducere. „Moldova nu este în 1989", spune Damon Wilson, vicepreşedintele Consiliului Atlantic. „Consider că în Republica Moldova există o oportunitate reală de consolidare a unui sistem democratic şi pluralist", mai adaugă acesta.

Comuniştii au un rol important
În prezent, Republica Moldova este condusă de Alianţa pentru Integrare Europeană. Vladimir Voronin, liderul Partidului Comunist, a deţinut puterea timp de opt ani, până când au pierdut alegerile din 2009.

Damon Wilson, vicepreşedintele Consiliului Atlantic, rămâne optimist atunci când vine vorba de rolul lui Voronin în politica Republicii Moldova. Wilson crede că ar fi bine ca Partidul Comunist să evolueze într-un partid de tip social-democrat.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările