Moldova, lăudată şi ţinută la poarta UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Filat şi Natalia Gherman la summitul Parteneriatului Estic din Varşovia
Vlad Filat şi Natalia Gherman la summitul Parteneriatului Estic din Varşovia

Experţii sunt departe de a împărtăşi optimismul oficialilor moldoveni în legătură cu rezultatele summitulul Parteneriatului Estic. În timp ce politicienii spun că reuniunea de la Varşovia are un impact pozitiv asupra ţării noastre, analiştii susţin că declaraţia finală este doar un document de încurajare.

Moldova a rămas printre studenții buni ai Uniunii Europene, dar încă mai are de muncit, recunosc oficialii. „În declarația finală a summitului sunt salutate progresele Moldovei în procesul de negocieri privind Acordul de Asociere. Succesele noastre sunt menţionate chiar de mai multe ori", a subliniat prim-ministrul Vlad Filat. Încrezător, premierul a dat asigurări că abolirea vizelor de intrare în UE pentru moldoveni este posibilă până la finele lui 2012. „Să muncească toată lumea. Mai puțină pălăvrăgeală, concentrare maximă și atunci împreună vom reuși", a menționat Filat. De cealaltă parte, experții spun că rezultatele sunt bune, dar că declarația finală este mai mult un document de încurajare a țărilor ce fac parte din Parteneriatul Estic. „Faptul că Moldova nu a obținut o perspectivă clară de aderare a fost o dezamăgire. Totuși am avansat în privinţa acordului de liber schimb. Pentru a beneficia de tot ce ne poate oferi UE trebuie să promovăm reforme şi să avem stabilitate", constată expertul IDIS „Viitorul" Veaceslav Berbeca.

Prietenii de la Bruxelles
Potrivit analiştilor, reticența UE se explică prin problemele actuale cu care se confruntă aceasta. „În ultimii șapte ani, Ununea s-a extins cu 12 state și trebuie să le digere. UE este în criză și multe țări din Europa de Est nu sunt pregătite", a mai adăugat Veceslav Berbeca. Tototdată, crede expertul, şi situația economică precară din Moldova determină UE să se abțină de la promisiuni. Păreri similare au și experții polonezi, care menționează că, deşi nu toate aşteptările ţării noastre s-au împlinit, rezultatele au fost bune. „Moldova n-a primit o perspectiva europeană clară în primul rând din cauza situaţiei interne din Uniune. „Totuși premierul moldovean a fost tratat mult mai cordial de către omologul său polon Donald Tusk, comparativ cu primirea rece de care a avut parte premierul ucrainean ", a declarat pentru „Adevărul" Lukasz Adamski, politolog şi istoric polonez. Expertul ne-a asigurat că Moldova are prieteni la Bruxelles, dar a menționat şi nesemnarea de către ţara noastră a declaraţiee privind condamnarea încălcării drepturilor omului în Belarus. „Cu siguranță, Polonia va sprijini în continuare Moldova", a mai adăugat Lukasz Adamski.

Vizite în lanţ
La 7 octombrie, la Bruxelles, va fi evaluată prima etapă a implementării Planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize şi vor fi definite următoarele etape ale dialogului Moldovei cu UE pe acest subiect. În perioada 17 octombrie- 10 noiembrie, Moldova va fi vizitată de trei misiuni de evaluare ale UE pe capitole aparte.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite