GALERIE FOTO Destine frânte în goana pe şosea. Vezi cum au fost comemorate victimele traficului rutier la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Traficului Rutier a fost marcată cu două mașini accidentate
Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Traficului Rutier a fost marcată cu două mașini accidentate

Aproape 350 de moldoveni au murit în accidente de circulaţie de la începutul anului. Statistica tragică este completată de 3.000 de răniţi, dintre care mulţi au rămas cu sechele pe viaţă. Sute de oameni au comemorat astăzi victimele traficului rutier. Autorităţile au promis, a câta oară, drumuri mai bune şi bine marcate, dar şi amenzi dure pentru cei care încalcă regulile.

Tamara Levinte (42 de ani) a venit ieri în centrul Capitalei să aprindă o lumânare în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere. A simţit pe propria piele ce înseamnă să fii anunţat că s-a întâmplat o tragedie cu o persoană apropiată. „Cumnatul meu a avut un accident anul trecut. Din cauza unor probleme tehnice, maşina pe care o conducea şi în care se afla şi copilul lui s-a răsturnat de două ori", povesteşte femeia. „După terapie şi o mulţime de bani daţi pe pastile şi-a revenit doar fizic, dar psihic tot invalid a rămas", mai spune Tamara, care-şi reaminteşte că accidentul a nenorocit înreaga familie.

La câţiva metri distanţă, Alina Gorelco ţine în mână un balon alb pe care-l va elibera spre cer ca simbol al sufletului unei persoane care a decedat în trafic. Spune că a venit la acţiunea din Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru că mâine i se poate întâmpla chiar ei o nenorocire. „Conduc maşina de trei ani şi respect regulile de circulaţie, dar aceasta nu-mi asigură siguranţa în trafic, pentru că mulţi nu le respectă", explică Alina. „Cred că trebuie să avem sancţiuni mult mai dure, pentru că mulţi, cei cu bani, plătesc amenzile şi se urcă din nou la volan ", mai spune femeia.

Citeşte şi:

Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Traficului Rutier e marcată la Chișinău doar cu două mașini accidentate

Fiecare a zecea victimă e un copil
Poliţiştii-martori ai sute de accidente ce curmă vieţi omeneşti spun că motivul tragediilor de pe şosele nu este doar alcoolul, ci şi iresponsabilitatea pietonilor, drumurile rele, lipsa marcajelor rutiere şi a semnelor de circulaţie. „În ultimele zece luni au fost întregistrate 2. 355 de accidente. În 85,8% din cazuri sunt vinovaţi conducătorii auto. Pentru a reduce numărul tragediilor rutiere trebuie să avem şoferi şi pietoni mai responsabili", susţine locotenentul-colonel Vasile Caba, şeful adjunct al Poliţiei Rutiere.

Agenţii de circulaţie spun că doar campaniile sociale nu vor reduce numărul accidentelor rutiere. „Trebuie să aplicăm practica altor ţări, să dăm amenzi pipărate. Bunăoară, la noi, pentru că n-a cedat trecerea unui pieton un şofer se alege cu o amendă de doar 200 de lei. În alte ţări, rămân fără permis pentru şase luni", spune Sergiu Cotoman, inspector superior al Secţiei sistematizare a circulaţiei rutiere din cadrul Poliţiei Rutiere.

Autospecialele cu mașini distruse în accidente au defilat prin centrul Chișinăului Autospecialele cu mașini distruse în accidente au defilat prin centrul Chișinăului Autospecialele cu mașini distruse în accidente au defilat prin centrul Chișinăului

Click aici să vezi GALERIA FOTO!

Potrivit autorităţilor, în acest an au fost instalate 12.000 de indicatoare, au fost efectuate marcaje pe o distanţă de 1.600 de kilometri şi au fost semnalizate 926 de treceri de pietoni. De asemenea, în ultimele nouă luni, instituţiile medico-sanitare din ţară au efectuat 41.357 de examinări medicale pentru stabilirea stării de ebrietate și a consumului de narcotice. În 1.847 de cazuri şoferii erau băuţi la volan, iar în 197 - sub influenţa drogurilor.

„Cel mai des victime ale tragediilor rutiere sunt tinerii. Atâtea destine frânte! Trebuie să ne implicăm cu toţii în procesul de reducere a accidentelor. Automobilul nu înseamnă doar plăcere, ci, în primul rând, responsabilitate", a declarat Andrei Usatâi, ministrul Sănătăţii. Din numărul total al persoanelor decedate în primele zece luni, 31 erau copii. Alţi 550 de micuţi au fost traumatizaţi.

3.200 de oameni își pierd viața în accidente în fiecare zi în întreaga lume.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite