EDITORIAL Riscuri sociale şi politice pentru AIE-2

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile sau referendumul privind modificarea Constituţiei sunt inevitabile. Populaţia va fi mobilizată în câteva luni de zile şi chemată să-şi spună părerea faţă de actuala putere.

De aceea, AIE-2 trebuie să adopte în regim de urgenţă o serie de reforme menite a-i menţine electoratul şi, eventual, a-l extinde. Sprijinul social faţă de actuala guvernare este în scădere. Mai puţină lume îşi permite să ia masa la amiază într-o cantină, de restaurante nici nu mai vorbim. Profesorilor din şcoli şi colegii li s-au mărit salariile cu 12,5 % de la 1 septembrie, dar, deocamdată, doar pe hârtie. Cel puţin aceasta e situaţia la unele instituţii de învăţământ din Chişinău, acolo unde, chipurile, din cauza unei greşeli a unui funcţionar de la Ministerul Finanţelor, fondurile distribuite la un moment dat pentru majorările salariale au fost retrase.

Se apropie sezonul rece al anului. O problemă majoră în acest sens e legată de preţul exorbitant achitat pentru căldură, care afectează nivelul de viaţă a peste 80 % din populaţia Chişinăului (în celelalte localităţi urbane situaţia e similară). Problema a fost abordată de Voronin în 2001, când a promis o reformă a Termocom. A înţeles că aduce venit unor funcţionari de-ai săi şi s-a răzgândit. Pe lângă aceasta, Termocom s-a dovedit a fi o adevărată pepinieră de cadre comuniste, muncitorii de la întreprindere fiind antrenaţi foarte frecvent în diferite manifestaţii ale PCRM.

În campaniile electorale din 2009 şi 2010, reprezentanţi ai AIE - Veaceslav Ioniţă de la PLDM e unul dintre ei - au promis desfiinţarea Termocom, pe motiv că nu produce nimic, ci cumpără doar energie termică de la CET 1 şi CET 2 şi o vinde consumatorilor cu câteva preţuri mai mari. Situaţia ne-a fost confirmată din surse din cadrul întreprinderii. Muncitorii de rând sunt în favoarea fuziunii cu CET, iar conducerea se împotriveşte, inclusiv fostul director general al Termocom, Dionisie Antocel, care deţine funcţia de director financiar şi nu e responsabil acum direct de cele ce se întâmplă la întreprindere.

Dacă AIE nu-şi duce la îndeplinire promisiunea de a face ordine la Termocom - care se subordonează Ministerului Economiei, revenit democratului Valeriu Lazăr - va arăta că nu le pasă de marea majoritate a acestui oraş. Or, din cauza preţului exagerat la căldură, zeci de mii de chişinăuieni acumulează datorii de zeci de mii de lei. Cei care reuşesc să plătească, o fac cu greu, achitând facturile în perioada caldă a anului. Asta înseamnă că bugetul a zeci de mii de familii este afectat drastic. Întrucât de la Anul Nou preţul la gazele naturale se va majora cu cel puţin 20% (Moldovagaz cere o majorare de 28,5%), şi preţul la căldura va creşte (acum e 699 de lei pentru o gigacalorie).

Problema Termocom, dacă nu va fi rezolvată în timp util, poate deveni una fatală pentru partidele din AIE, care şi aşa au pierdut semnificativ din susţinerea populaţiei urbane la ultimele alegeri din 28 noiembrie 2010. În caz că va reuşi să lichideze Termocom, AIE îşi va duce la îndeplinire una dintre promisiunile electorale, lucru ce va fi apreciat cu siguranţă de zeci de mii de cetăţeni disperaţi că, indiferent cine vine la putere, totul rămâne pe vechi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite