Sus paharul, jos embargoul! Ce spun ambasadorii, politicienii şi vedetele despre vinurile moldoveneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadorul Moldovei în Estonia, Victor Guzun, şeful misiunii diplomatice a SUA la Chişinău, William H. Moser, şi actorul Anatol Durbală promovează vinurile moldoveneşti FOTOGRAFII: ARHIVĂ PERSONALĂ; FACEBOOK
Ambasadorul Moldovei în Estonia, Victor Guzun, şeful misiunii diplomatice a SUA la Chişinău, William H. Moser, şi actorul Anatol Durbală promovează vinurile moldoveneşti FOTOGRAFII: ARHIVĂ PERSONALĂ; FACEBOOK

Rebutate de ruşi, băuturile noastre tradiţionale sunt apreciate în străinătate. O confirmă ambasadorii noştri din ţările europene, dar şi cei străini acreditaţi în Moldova. Le laudă şi artiştii care au colindat lumea întreagă.

Aroma unică, buchetul bogat, culorile proaspete, gustul fin şi preţul accesibil. Sunt calităţi pentru care vinurile moldoveşti sunt preţuite atât în ţară, cât şi peste hotare, în pofida deciziei Federaţiei Ruse, considerată mai degrabă un act politic. Chiar dacă unii spun că mai avem de muncit la calitatea produselor, toată lumea este convinsă că licorile noastre pot concura cu cele mai bune vinuri franceze sau italiene.

William H. Moser, ambasadorul SUA în Moldova

Băuturi competitive

Chiar în primele zile când am ajuns în Moldova, am savurat mai multe vinuri moldoveneşti minunate. Am găsit arome unice, diferite de cele pe care le avem în Statele Unite. Împreună cu soţia mea, avem câteva tipuri favorite pentru că în Moldova sunt multe vinuri superbe. Totuşi, continuăm să descoperim vinuri noi. Credem că băuturile moldoveneşti pot fi competitive pe piaţa internaţională.

Tong Mingtao, ambasadorul Chinei în Moldova

Binevenite în China

Îmi plac foarte mult vinurile roşii şi albe produse în Moldova. Aveţi foarte multe branduri, însă le prefer pe cele de la Purcari, Vartely, Cricova şi Mileştii Mici. Moldova a organizat de mai multe ori Festivalul Vinului în China, care a avut un efect de promovare foarte bun. Vinurile moldoveneşti au intrat deja cu succes pe piaţa chineză, exporturile fiind în creştere de la an la an. În 2012, au fost livrate în China vinuri în valoare de 5,11 milioane de dolari. Acest lucru demonstrează faptul că vinurile moldoveneşti sunt binevenite în China.

Mátyás Szilágyi, ambasadorul Ungariei în Moldova

In vino veritas

Am făcut cunoştinţă cu vinurile moldoveneşti acum un an, când am sosit în Moldova. Atunci, colegii mei au organizat un turneu la vinăria Chateau Vartely. Apreciez vinurile moldoveneşti pentru aroma lor bogată şi textura delicată, care este foarte reuşit combinată cu aroma de fructe şi culorile proaspete. Această armonie dintre culori, aromă şi buchet le fac de neuitat. Cum spune un proverb latin: „In vino veritas“ (n.r. În vin este adevărul). Este o misiune grea să aleg un vin preferat, deoarece unul e mai bun decât altul. Printre preferatele mele sunt Purcari, în special Pinot Noir, Cricova şi Mileştii Mici, mai ales vinurile lor roşii seci.

Ingrid Tersman, ambasadoarea Suediei în Moldova

Soiuri unice în Europa

Am descoperit vinurile moldoveneşti în 2010, când am venit în Moldova. Îmi place faptul că solul de aici poate oferi o varietate bogată de vinuri şi că aveţi soiuri unice de struguri, care nu pot fi găsiţi nicăieri altundeva în Europa. Am mai multe preferinţe, care variază în timp, dar sunt mereu dornică să gust ceva nou. Înainte de a veni aici, nu auzisem, de pildă, de „Rara Neagră“ sau de „Feteasca“. Încercarea diferitor tipuri de vin disponibile contribuie la calitatea traiului în Moldova. Apreciez, de asemenea, fabricile mai mici pentru curajul de a intra pe o piaţă dură.

Vinuri

Echipa Ambasadei Suediei, la un team building la vinăria Et Cetera FOTO: Facebook

Mircea Snegur, primul preşedinte al Moldovei

Avem condiţii extrem de favorabile

Vinurile moldoveneşti sunt foarte bune graţie condiţiilor extrem de favorabile pentru creşterea unor struguri de calitate, în care se îmbină foarte bine conţinutul de zahăr şi de alte substanţe folositoare. Au toate componentele ce ne permit să obţinem un vin de calitate superioară, cu un buchet bogat, o culoare frumoasă şi un gust plăcut. De aceea vinurile noastre sunt apreciate la expoziţiile internaţionale. În prezent, în Moldova se cultivă şi soiuri franceze, care s-au adaptat de minune la condiţiile noastre. Şi eu fac în fiecare an vin de casă, din strugurii pe care îi cresc la vilă. Fac puţin, dar este suficient pentru familie şi prieteni. ;

Victor Guzun, ambasadorul Moldovei în Estonia

Spirit, tradiţie şi... modernism

Îmi plac vinurile moldoveneşti pentru că sunt moldoveneşti. Pentru că sunt deosebite, pline de soare, foarte diverse şi fac parte din cultura noastră. Au spirit, istorie, tradiţie şi mă bucur să văd că în ultima perioada au şi modernism. Prefer vinurile roşii clasice, Cabernet Sauvignon şi Merlot. Nu cred că ar fi corect să spun şi brandul preferat. Un ambasador susţine toţi producătorii din ţara sa.

Chiar ieri am organizat degustări de vinuri pentru delegaţiile internaţionale participante la Forul de Afaceri din Poltsamaa (Estonia). Vom avea o serie de alte evenimente promoţionale majore în perioada următoare şi vă asigur că prezenţa Estoniei la Festivalul Vinului din acest an de la Chişinău va fi una notorie şi foarte numeroasă.

Cea mai recentă experienţă frumoasă dintr-o multitudine a fost când o cercetătoare şi jurnalistă din SUA, care lucrează pentru un think-tank din Polonia, mi-a mulţumit sincer pentru sticla de spumant moldovenesc făcută cadou şi mi-a spus că arde de nerabdare să plece în Republica Moldova să descopere ţara cu ochii ei.

Ştefan Gorda, ambasadorul Moldovei în Cehia

Cehii sunt încântaţi de savoarea vinurilor moldoveneşti

Vinul se bea cu omul bun. Nu sunt cuvinte inventate de poeţi sau de comercianţi. E adevăr pur. Mie-mi plac vinurile proaspete, nu mă dau în vânt după colecţii sau după o marcă anume. Cel mai bun vin este cel făcut de ţăranii înţelepţi pentru familiile lor. Marele prieten al Moldovei contele Karel Schwarzenberg, când ne-a vizitat ţara şi eram la Nisporeni, a gustat vinul din sticle şi apoi din gospodăria unui ţăran. După aceea, nu a mai dorit vin îmbuteliat. A spus: „Aşa ceva la noi se bea când eram eu copil“. Chit că gazdele mai făcuseră şi o mămăligă cu de toate pe acolo!

Toate companiile noastre fac vin foarte bun. Mai toate fac şi vinuri de larg consum, care, la fel, sunt bune, sănătoase, dar mai ieftine. În fiecare toamnă facem la Praga, împreună cu importatorul ceh, o mare sărbătoare a vinurilor. Anul trecut au fost 24 de branduri pe rafturi. Cehii sunt încântaţi de savoarea vinurilor moldoveneşti, de aroma lor inconfundabilă, de buchetul deosebit, dar şi de felul cum povestesc moldovenii despre vinul lor, cu câtă generozitate îl oferă, cât suflet pun în cultura vinului. Fără să se sfătuie între ei, toţi afirmă că vinurile noastre sunt extraordinare.

Recent, am fost la Ministerul de Externe al Cehiei şi oficialii mi-au promis că ne vor susţine activ să mărim cotele pentru importul vinurilor moldoveneşti în UE. De fapt, consumatorii din Cehia ar dori să nu existe cote, iar pe piaţa cehă sa fie livrate cât mai multe vinuri moldoveneşti de calitate, la preţuri accesibile.

Anatol Durbală, actor

„Ruşii ne adoră vinul, cu sau fără decizia lui Onişcenko“

De câte ori am ocazia să beau vin, consum doar de-al nostru, pentru că e cu adevărat foarte bun. Mi se pare aberant gândul să trăieşti în Republica Moldova, o ţară cu asemena tradiţii, şi să bei vinuri franceze sau italiene. Bunicul meu a făcut vin toată viaţa, avea un beci de peste 160 de ani, îl servea în loc de apă şi a trăit sănătos până la 78 de ani. Când venea vreun oaspete, cunoscut sau nu, rudă ori simplu trecător, era lege ca înainte de „Bună ziua“ să servească un pahar de vin alb.

Niciodată nu am auzit ca cineva să vorbească urât despre vinurile moldoveneşti. Dimpotrivă, înainte mergeam mai des în Statele Unite şi eram rugat insistent să aduc vin, dar din cel de casă, din butoi. Nu mai zic de „Buket Moldavii“, vin select, atât de cunoscut în lume. Am întâlnit ruşi care adorau vinul nostru şi până la Onişcenko şi îl vor iubi şi după el, pentru că vinurile moldoveneşti sunt o legendă. Oameni impecabili sunt şi la ei, şi la noi, iar pădure fără uscături nu există. Decizia lui Onişcenko e o chestie politică şi nu are nicio treabă cu calitatea vinului.

Andrei Gheorghe, prezentator TV

„Moldoveni, salvaţi-vă recolta!“

Cum am auzit de embargo, am demarat campania de susţinere a vinurilor moldoveneşti, întâi cu un Negru de Purcari, după care cu Roşu. Vinurile de la voi, cele de azi, sunt diferite de cele de acum patru-cinci ani, când am început să le consum. Atunci erau prea scumpe, fără un gust pe măsură. Dar între timp s-au implementat tehnologii noi, s-a diversificat gama, e mai aromat şi mai gustos. În România, odată cu apariţia vinificatorilor străini, care au adus butaşi, au resădit viile vechi, sunt suficiente opţiuni pentru a face cadou unui străin un vin bun. Pot să spun acelaşi lucru şi despre Moldova. Produsul vostru e foarte aproape de cel românesc şi cel european. Sugerez moldovenilor să-şi salveze recolta, să nu ezite să servească câte puţin în fiecare zi. E binevenit pentru sănătate. Iar ruşilor am să le spun aşa: „Люди добрые, вино же хорошое!“

aNDREI gHEORGHE

Aura, cântăreaţă

„Am fost surprinsă să văd vinurile noastre într-un market german“

Îmi place Cabernet Sauvignon, iar pe cel alb îl folosesc în bucate, la tot felul de sosuri. Le beau cu plăcere pe cele de la Călăraşi. Parcă sunt făcute dintr-o altă poamă. Am fost suprinsă să văd vin moldovenesc într-un centru comercial din Berlin, deşi erau puţine sticle, pe când pe poliţe mari se înşirau vinuri din Africa sau America de Sud. M-am întrebat care-i rostul să le aduci vin de la capătul lumii dacă noi suntem atât de aproape. M-a indignat şi problema embargoului. Cum ar putea Cricova sau Purcari, cu reputaţie aşa de bună în lume, să se regăsească printre producătorii cu probleme? Mai ales când ştim că toţi ruşii care ne vizitează le adoră şi pleacă acasă cu bagajele pline.

Gheorghe Ţopa, cântăreţ

„Vinul moldovenesc e cel mai bun “

Părinţii mei fac vin de când mă ţin minte. Aveam o familie mare, mergeam împreună la cules struguri şi întotdeauna obţineam câte trei-patru poloboace pline. Vinul moldovenesc e cel mai bun, are şi gust şi aromă, asta ne este mândria. Aş înţelege dacă, poate, un producător ar fi călcat pe bec, dar nu e corect să se generalizeze. Dacă ar fi să exportăm doar în Federaţia Rusă, am mai putea discuta. Dar aşa, oamenii l-au băut în Europa întotdeauna, am auzit doar impresii pozitive. Adică europenii n-ar şti să aleagă băutura?

Vitalie Dani, cântăreţ
„Cu doar o gură de vin te îndrăgosteşti de Moldova“

Vinul nostru dă voinicie şi bună dispoziţie. Străinii de fiecare dată rămân impresionaţi de calitate, atât al celui de casă, cât şi de cel din magazine. Se îndrăgostesc imediat de Moldova. Deşi nu consum din plin, îmi place foarte mult vinul Mimi, Purcari, Roseul de la Lion-Gri, cel din cramele de la Mileştii Mici. În familie, avem o predilecţie faţă de vinurile de la Bulboaca, sunt excepţionale. Vinurile de casă însă nu se egalează cu niciunul de peste hotare. Cel mai bun e al soacră-mii, de la Orhei. Face un vin alb fantastic!

Zinaida Julea, cântăreaţă de muzică populară

„Să nu amestecăm gustul vinului adevărat şi politica“

Fiind cântăreaţă, am colindat multe ţări şi, pe la diferite recepţii, am avut ocazia să gust din vinurile lor. Dacă azi cineva mi-ar propune să servesc un pahar, l-aş alege pe cel moldovenesc, pentru că ştiu cum creşte via, cu câtă dăruire e îngrijită. Asta se referă şi la legume, şi la fructe. Noi aveam vie tare frumoasă la ţară, de două soiuri Zaibăr şi Noah, din care ieşea un vin auriu impecabil. De fiecare dată când mergeam acasă, tata punea pe masă un urcior cu vin. Cred că e cel mai bun din lume. Toţi ne laudă vinurile noastre. Până şi reginei Elisabeta a Marii Britanii i-a plăcut vinul de Purcari. Deci, să nu amestecăm gustul vinului adevărat cu politica.

Ion Suruceanu, cântăreţ

„Acum, ca niciodată, trebuie să ne susţinem producătorii“

Vinurile noastre se beau peste tot, sunt calitative şi apreciate. Păcat de gestul rusesc, mai mult politic. Şi aşa exportăm prea puţin. Deşi nu mi se permite din motive de sănătate, îmi place tare vinul alb – Muscat, Chardonnay, Feteasca; din cele roşii - Merlot, Cabernet, Rose. Întotdeauna am vin în casă, iar peste hotare, unde nu mă duc, le fac publicitate. Am băut vinuri străine, foarte bune, nu zic. Iarna trecută, la Sankt-Petersburg, am servit un vin italian gustos, dar nu pot spune că al nostru ar fi mai rău. Acum, ca niciodată, trebuie să ne servim produsul autohton ca să susţinem vinificatorii. Şi să nu uităm de cantitate! Un vin bun, luat cu măsură, face bine sănătăţii.

Nelly Ciobanu, cântăreaţă

„Cel mai bun e vinul de la ţară“

Chiar dacă nu ne place decizia ruşilor, totuşi există rigori ce nu trebuie încălcate. Cât de tare n-am ţine cu vinificatorii noştri, dar nu tot ce produc ei e comestibil. Am cumpărat recent, fiind în Belarus, două sticle de vin moldovenesc şi chiar mi-a fost ruşine de calitate. A trebuit să mă dezvinovăţesc în faţa. Sunt multe companii care ţin la nume şi calitate, dar altele le umbresc imaginea. Cel mai bun e vinul oamenilor de la ţară, care ştiu adevărata reţetă. Părinţii mei fac vin până în ziua de astăzi, foarte gustos, şi prietenii de peste hotare îl apreciază. La cât de gustos e, li se pare că-i suc. Eu obtez pentru vinul roşu. Cel alb e bun mai ales cu de caşcaval francez.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite