VIDEO Republica Moldova va putea primi gaze în regim revers prin coridorul Transbalcanic, de la 1 ianuarie 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

SA „Moldovagaz” anunţă că a reuşit în premieră pentru Republica Moldova să realizeze prima alternativă de aprovizionare cu gaze naturale a tuturor consumatorilor Republici Moldova, având în vedere incertitudinea tranzitului gazelor naturale prin reţeaua de transport gaze a Ucrainei.

Trei cele mai mari companii ale complexului de gaze naturale: SA „Moldovagaz”, SRL „Moldovatransgaz” şi SRL „Tiraspoltransgaz” au efectuat lucrările de reconstrucţie a conductei magistrale ŞDKRI pentru asigurarea condiţiilor de recepţionare a gazelor naturale în regim revers prin staţia de măsurare gaze SMG Căuşeni.

Reversul gazelor naturale prin culoarul transbalcanic este la ultima etapa de executare. Actualmente, sunt concentrate toate resurse umane calificate necesare, maşini, mecanisme şi utilaje care permit finalizarea lucrărilor respective la 20 decembrie 2019.

·  23 de zile a durat reconstrucţia

·  14 zile s-a efectuat montarea

·  800 mm este diametrul nominal al conductei magistrale ŞDKRI

·  9 mlrd. m3 este capacitatea tehnică de transportare de gaze naturale anuală

·  18 mln. m3 este capacitatea tehnică de transportare de gaze naturale zilnică

·  55 bar este presiunea conductei magistrale ŞDKRI

·  circa 700 de mii de consumatori din ţară vor fi asiguraţi cu gaze naturale

·  circa 10 milioane de lei este costul estimativ al lucrărilor efectuate

·  5 ţări: Turcia, Bulgaria, Romania, Ucraina şi Republica Moldova vor asigura reversul gazelor naturale

Prin realizarea acestor măsuri Republica Moldova este gata de la 1 ianuarie 2020 sa primească gaze în regim revers prin coridorul Transbalcanic. 

Costurile lucrărilor efectuate la SMG Căuşeni nu vor influenţa creşterea tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali. Culoarul transbalcanic va fi deschis pentru Republica Moldova din 1 ianuarie 2020.

Amintim că Igor Dodon s-a arătat anterior sigur că Moldova va primi gaze naturale din Rusia şi de la 1 ianuarie. Potrivit lui, contractul de livrare de către Gazprom a gazelor naturale în Republica Moldova va fi semnat conform două scenarii. Documentul este finalizat şi urmează să fie semnat în curând, iar cele două scenarii vor fi discutate la şedinţa Consiliului Suprem de Securitate. 

În conferinţa de presă susţinută luni, după întrevederea cu premierul Ion Chicu şi cu preşedintelor Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Igor Dodon a spus că primul scenariu este tranzitul prin Ucraina. Iar dacă Ucraina şi Rusia nu se vor înţelege, de la 1 ianuarie gazul rusesc va ajunge în Republica Moldova prin alte puncte de conectare. La această etapă, sunt cel puţin două puncte, prin Turkish Stream şi prin gazoductul de la nord, de la Alexeevca, a precizat şeful statului.

„Ambele scenarii din punct de vedere tehnic deja sunt elaborate. Noi avem siguranţă că gaz va fi, dar eu vreau acest subiect să-l discutăm la şedinţa CSS. Trebuie să fim gata de orice scenariu începând cu 1 ianuarie”, a spus Igor Dodon.

Preţul de livrare a gazului va rămâne acelaşi, indiferent de scenariul care va fi pus în aplicare, a mai spus Igor Dodon.

De partea cealaltă, lidera PAS, Maia Sandu, afirma că „impotenţa guvernului lui Dodon ne poate lăsa fără căldură şi energie electrică pe timp de iarnă”. Maia Sandu a afirmat că au mai rămas doar trei săptămâni până la sfârşitul anului, iar „în lipsa unui acord între Ucraina şi Federaţia Rusă pe tranzitul gazelor naturale, există riscul să îngheţăm în ianuarie”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite