Victor Bodiu: „Banca de Economii este stabilă, am reuşit să aducem capitalul normativ la cerinţele Băncii Naţionale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banca de Economii este singura instituţie financiar-bancară controlată de stat. FOTO: Adevărul
Banca de Economii este singura instituţie financiar-bancară controlată de stat. FOTO: Adevărul

Secretarul general al Guvernului, Victor Bodiu, susţine într-un interviu pentru tribuna.md că nu mai există niciun pericol ca Banca de Economii, unde este preşedinte al Consiliului de administraţie, să nu supravieţuiască.

„În pofida scenariilor pesimiste desenate de unii aşa-numiţi analişti, care mai că nu prevesteau sfârşitul pentru BEM, din 31 martie, situaţia este exact inversă – noi am reuşit să aducem limita capitalului normativ total la cerinţele Băncii Naţionale şi nu mai există niciun pericol că BEM nu va supravieţui“, a declarat Victor Bodiu pentru tribuna.md.

Oficialul menţionează că situaţia ar fi fost şi mai bună dacă nu se făceau speculaţii în jurul Băncii de Economii, în rezultatul cărora „au avut de suferit oamenii, care i-au crezut pe unii analişti şi politicieni, şi-au ridicat anticipat depozitele şi astfel au pierdut bani“.

„Îndemnul meu este să nu-i asculte, căci banca este stabilă, este într-o situaţie bună şi va activa în continuare ca o instituţie financiară importantă în Republica Moldova“, afirmă Victor Bodiu.

În susţinerea spuselor sale, demnitarul aduce date ce arată că, începând cu 2008 şi până la finele lui 2012, BEM practic şi-a dublat activele – de la 3,5 miliarde la 6,5 miliarde de lei. „Valoarea lichidităţilor, care este cea mai mare din sistemul bancar, a fost triplată în aceeaşi perioadă de cinci ani“, a precizat Bodiu.

Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii de Economii a recunoscut că au existat unele probleme în activitatea instituţiei financiare.

Acum două luni, într-un interviu pentru „Adevărul“, Victor Bodiu dădea asigurări că până la sfârşitul lui martie Banca de Economii îşi poate reveni. 

Situaţia în jurul singurei instituţii financiare controlate de stat s-a tensionat după publicarea unor rapoarte ce arată că banca a înregistrat în 2012 pierderi de 313 milioane de lei, iar cota creditelor neperformante a ajuns la 55% din total.

La începutul lunii martie, Guvernul a decis alocarea a 200 de milioane de lei pentru capitalizarea băncii. Comisia parlamentară pentru economie, buget şi finanţe n-a avizat deocamdată proiectul, pe motiv că acţionarii minoritari n-au anunţat încă dacă vor contribui, la rândul lor, cu 155 de milioane de lei la majorarea capitalului social.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite