Veaceslav Ioniţă: Exporturile moldoveneşti au înregistrat 0% creştere în ultimul an

Veaceslav Ioniţă: Exporturile moldoveneşti au înregistrat 0% creştere în ultimul an

FOTO IPN

În ultimul an, exporturile Republicii Moldova s-au plafonat la nivelul de 2 750 milioane dolari, creşterea înregistrată fiind de 0%. Opinia aparţine economistului IDIS Viitorul Veaceslav Ioniţă care, într-o postare pe blogul personal precizează că, după criza din 2014, creşterea exporturilor a fost asigurată de 5 ramuri de bază, transmite IPN.

Pentru a fi asigurată o creştere a exporturilor, Veaceslav Ioniţă are două recomandări care, în opinia lui, ar trebui implementate urgent de autorităţi.
 
În primul rând, economistul consideră că trebuie deblocate şi demonopolizate exporturilor de grăunţoase.

„În opinia mea, cel mai mare potenţial de creştere a exporturilor moldoveneşti o are producţia de cereale şi oleaginoase, însă obstacolul de bază este capacitatea redusă de export. Problema numărul unu a fermierilor nu este producţia agricolă, dar dificultăţile enorme la export”, scrie economistul. Veaceslav Ioniţă consideră că logistica actuală şi monopolizarea exporturilor a creat blocaje pe piaţă.

Un al doilea pas necesar, în opinia economistului, este consolidarea Zonelor Economice Libere în atragerea investiţiilor străine în industrie.

„În opt ani, investiţiile în industrie prin Zonele Libere au fost de 280 de milioane USD, s-au creat peste 18 mii locuri de muncă. Or, în prezent ZEL-urile asigură 11% din totalul exporturilor moldoveneşti”, scrie economistul.

Veaceslav Ioniţă consideră că ZEL-urile trebuie să devină un centru de inovare şi dezvoltare industrială, iar pentru aceasta este necesar de crescut capacitatea lor de atragere a investiţiilor.

Veaceslav Ioniţă consideră oportună comasarea ZEL-urilor, care va duce la creşterea potenţialului lor de atragere a investiţiilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: