Vasile Bumacov pleacă la Moscova să discute cu oficialii Rosselhoznadzor despre evitarea unui embargo la fructele importate din Moldova

Vasile Bumacov pleacă la Moscova să discute cu oficialii Rosselhoznadzor despre evitarea unui embargo la fructele importate din Moldova

Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, caută să evite aplicarea unui embargo la exportul de fructe din Moldova Foto: Adevărul

Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, va pleca săptămâna viitoare la Moscova, unde va avea discuţii cu reprezentanţii Rosselhoznadzor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul agriculturii va pleca la Moscova pentru a evita aplicarea embargoului la fructe 

Anunţul a fost făcut în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă. Vizita va fi efectuată în contextul interdicţiei impusă de către Federaţia Rusă la importul mezelurilor unui producător din Moldova, dar şi cu scopul de a evita aplicarea interdicţiilor pe exportul de fructe şi legume din Moldova, transmite IPN.

Vasile Bumacov a spus că 80% din mere sunt exportate în Federaţia Rusă, iar în cazul în care aceste produse vor fi blocate, Republica Moldova va avea probleme. Ministrul a mai spus că interdicţia impusă la exportul de mezeluri nu aduce mari prejudicii, fiindcă Moldova nu are exporturi masive în Federaţia Rusă pe acest segment. Anual sunt exportate doar câteva tone de mezeluri. Dar este un semn care dă de bănuit.

„Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor nu mai este acum în cadrul Ministerului Agriculturii, dar ea va trebui să facă tot ce e posibil pentru a evita orice pretext ca Rosselhoznadzor să nu meargă mai departe cu aceste restricţii. Noi, la Ministerul Agriculturii, demult ne gândim că aceste probleme ar putea să apară în relaţiile noastre şi am schimbat şi sistemul de subvenţionare pentru a putea diversifica pieţele de export”, a spus ministrul agriculturii.

Vasile Bumacov a precizat că materia primă folosită de producătorul de mezeluri a fost importată prin intermediul unei zone economice libere, iar în viziunea sa, respectivele zone sunt nişte găuri negre care întotdeauna vor crea mari probleme. „Fiindcă, poate, dacă în conformitate cu documentele nu este o problemă, atunci la nivel de discuţie este o problemă când carnea produsă în UE nu se duce direct în Federaţia Rusă, dar trece prin nişte zone economice libere de la noi şi nimereşte în Federaţia Rusă. Şi asta dă de bănuit”, a adăugat Vasile Bumacov.

Ministrul a subliniat că guvernarea a prevăzut aplicarea interdicţiilor la importul de mezeluri moldoveneşti, în contextul în care recent Rusia a impus interdicţia la carnea de porc din UE. „Noi am prevăzut această situaţie, mai ales ştiind de ceea ce se pregătea în Ucraina. Şi am încercat să facem tot ce e posibil să convingem producătorii noştri agricoli să înceapă să investească în procesare, în ambalare, sortare – tot ce este posibil ca să avem pieţe de alternativă în UE. Noi nu avem cantităţi foarte mari care ar fi o problemă pentru UE. Problema este ambalarea, permisiunea de a exporta în UE”, a conchis ministrul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările