Vasile Bumacov: „Degrabă nu vom mai avea cui da subvenţii şi credite“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Agriculturii Vasile Bumacov a vorbit ieri despre programul de subvenţionare din 2014, dar şi despre faptul că am putea rata fonduri externe din cauza cererilor neargumentate şi a solicitanţilor mai puţin pregătiţi

În anul 2014, Fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli a ajuns la 500 de milioane de lei, în creştere cu circa 36 de milioane de lei faţă de anul trecut. Dacă ţinem cont de rata inflaţiei şi de deprecierea leului, majorarea respectivă este mai degrabă o indexare.

Ministrul Agriculturii Vasile Bumacov declară că în afară de fondurile interne, există mai multe linii de creditare din partea instituţiilor financiare internaţionale, dar care frecvent nu sunt accesate de agricultori.

Criză de fermieri pregătiţi

„Banca Mondială, bunăoară, oferă 25 de milioane de dolari în cadrul proiectului Agricultura Competitivă, pentru susţinerea producătorilor agricoli. Dobânda este de 5-7%, dar pentru grupurile de agricultori se oferă granturi de până la 350.000 de dolari. În cadrul proiectului IFAD-6 (Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agricolă) vor fi alocate credite 26 de milioane de dolari, din care 10 milioane de dolari sunt resurse nerambursabile. În cadrul proiectului Fruit garden, Banca Europeană de Investiţii (BEI) va aloca 100 de milioane de euro pentru creditarea în condiţii avantajoase a producătorilor de fructe şi pentru crearea unei infrastructuri de comercializare şi de depozitare“, a declarat Vasile Bumacov.

Oficialul a menţionat că şi Fondul Provocările Mileniului a venit cu unele simplificări la procedura de creditare, diminuând de la 20.000 de dolari la 6.000 de dolari suma minimă care poate fi obţinută ca împrumut de un ţăran.

„După cum se poate observa există mai multe posibilităţi de a obţine credite. Problema cea mai mare este că nu avem suficienţi beneficiari care să poată depune solicitări şi atunci ne putem trezi că vom pierde banii“, susţine Bumacov.

Băncile cer gaj de 300% din valoarea creditului

Totodată, Bumacov a menţionat şi problema gajului cerut de bănci. „La ora actuală băncile solicită un gaj de 300% din valoarea împrumuturilor. Astfel, pentru cei care vor să iniţieze o afacere în agricultură practic este limitat accesul la creditare. Ne vom întâlni cu reprezentanţii băncilor şi sperăm să ajungem la un numitor comun privind diminuarea substanţială a gajului“, a subliniat ministrul.

În acelaşi timp, Petru Maleru, directorul Agenţiei pentru Intervenţii şi Plăţi în Agricultură (AIPA), a anunţat că de astăzi va începe o campanie de informare în toată ţara privind noile reguli de subvenţionare.

Pentru ce se dau bani

Din acest an agricultorii care intenţionează să înfiinţeze livezi de vişini, cireşi, caişi, pruni, piersici vor benefica de subvenţii în valoare de până la 30.000 de lei pentru fiecare hectar, în dependenţă de soiuri şi de numărul de puieţi plantaţi. La înfiinţarea plantaţiilor de nuci, aluni şi migdali se vor aloca 17.000 de lei, iar la arbuşti fructiferi agricultorii vor primi subvenţii de 50.000 de lei la hectar.

S-a mărit de la 3.000 la 5.000 de lei şi subvenţia pentru cei care vor defrişa plantaţii multianuale. Totodată, este modificată vârsta tânărului fermier de la 30 la 35 de ani. La producerea legumelor pe teren protejat (sere de iarnă, solarii, tuneluri) subvenţiile au crescut până la 75% pentru grupuri de producători şi cu 60% pentru producători agricoli individuali, dar nu mai mult de cinci milioane de lei.

Pentru stimularea lucrărilor de irigare a terenurilor agricole, se măresc subvenţiile cu până la 50%, iar în vederea stimulării investiţiilor pentru utilarea şi renovarea tehnologică a fermelor de bovine vor fi subvenţionate de până la 60%, iar cele de ovine de până la 50%. În acest an vor beneficia de subvenţii şi piscicultorii.

4,5 milioane de lei. Aceasta este suma maximă ce poate fi alocată unui beneficiar pentru procurarea frigiderilor de păstrare a fructelor şi legumelor.

Cea mai mare problemă este că nu avem suficienţi beneficiari care să depună cereri de finanţare. Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii
Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite