Vama rămâne „sponsorul“ statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primul trimestru, încasările din TVA la importuri au crescut cu 36%, de trei ori mai rapid decât restul veniturilor. Experții explică fenomenul prin majorarea semnificativă a fluxului de mărfuri străine în ţară.

Veniturile bugetului public naţional au crescut în primele trei luni ale anului cu 9,7% faţă de perioada similară din 2010, şi au constituit 6,12 miliarde de lei, arată un raport al Ministerului Finanţelor privind execuţia bugetară. Saltul se datorează majorării cu 36,3% a încasărilor din taxa pe valoare adăugată (TVA) la mărfurile importate şi cu 45,4% a celor din accize.

Totodată, raportul arată o scădere cu 5% a încasărilor din TVA la mărfurile produse şi la serviciile prestate pe teritoriul Republicii Moldova şi cu 16% a impozitelor pe venitul din activitatea de întreprinzător. Economistul Mihai Bologan explică reducerea veniturilor din TVA la produsele autohtone prin creşterea exporturilor. „O mare parte din mărfurile produse în ţara noastră s-au dus la export. Aceasta se vede şi în statistici, care arată o creştere explozivă a exporturilor în primul trimestru", a precizat Mihai Bologan.

MAI PUŢIN ANTREPRENORIAT?
Totodată, economistul remarcă menţinerea şi chiar creşterea dependenţei bugetului public de veniturile acumulate de vamă. O scădere semnificativă, de la 415,5 milioane de lei la 84,2 milioane de lei, adică de cinci ori, se atestă la capitolul „venituri din activitatea de antreprenoriat şi din proprietate".

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor n-au putut oferi o explicaţie clară a motivelor acestui fenomen. Potrivit lor, la mijloc ar putea fi diminuarea veniturilor de la activitatea întreprinderilor cu capital de stat, dar şi de la darea în arendă a proprietăţii de stat.

Cheltuielile bugetului public au constituit 6,64 miliarde lei, în creştere cu 2,9%, datorită majorării cu 12,3% a alocaţiilor pentru sănătate, cu 5,9% pentru asistenţă socială şi cu 4,1% pentru educaţie. Pe de altă parte, în primul trimestru al anului pentru activitatea externă s-au alocat cu 62% mai puţini bani decât în aceeaşi perioadă din 2010, pentru agricultură - de trei ori mai puţin, iar pentru sectorul energetic - de opt ori mai puţine resurse financiare.

Tudor Popa, şef-adjunct al Direcţiei Finanţe din cadrul Ministerului Agriculturii, ne-a explicat că de la începutul anului nu s-a dat niciun ban pentru subvenţionarea agriculturii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite