Unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de sticlă se va plânge la CEDO pe Guvernul Moldovei

Unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de sticlă se va plânge la CEDO pe Guvernul Moldovei

Noua fabrica de sticlă a necesitat investiţii de circa 45 de milioane de dolari FOTO gcc.md

Glass Container Prim (GCPrim), un mare producător de sticlă şi exportator din Republica Moldova, anunţă cu regret că va fi nevoit să îşi apere cauza şi să caute dreptate în instanţele internaţionale, după ce nu a putut soluţiona conflictul cu Vama în interiorul ţării.

Ştiri pe aceeaşi temă

GCPrim susţine că a încercat să îşi apere dreptul la scutirea de TVA, acordată prin lege la importul utilajelor de producere contribuite în capitalul social, cu referinţă la utilajul său principal – cuptorul de topire a sticlei.

"Peste patru ani după importul propriu zis, vama a pretins că au fost importate cărămizi şi materiale de construcţie (şi nu utilaj) - în pofida autorizaţiilor emise anterior, confirmării declaraţiilor de import şi documentelor de expertiză - şi a cerut achitarea adiţională a 21 milioane de lei TVA şi 12 milioane de lei penalităţi. Din păcate, justiţia moldovenească nu a luat în consideraţie argumentele companiei şi a expertizelor prezentate, a ignorat însăşi faptul funcţionării continue a cuptorului de topire a sticlei, nu a atras în proces importante părţi opinia cărora putea elucida cazul şi a emis decizii contrarii unor proprii concluzii precedente“, se menţionează în comunicatul companiei.

Potrivit comunicatului "nenumăratele încercări ale companiei şi investitorilor de a aduce acest conflict în vizorul celor mai înalte autorităţi ale statului şi de a găsi o clarificare şi o soluţionare echitabilă a diferendului pe cale amiabilă în Moldova, au suferit eşec“.

"Aplicarea acestor plăţi suplimentare, absolut incorecte şi inechitabile, de 33 milioane lei poate periclita semnificativ activitatea companiei, capacitatea acesteia de a-şi onora obligaţiile contractuale, impunând până şi riscul sistării activităţii sale. În acest caz extrem ar avea de suferit pierderi considerabile nu doar investitorii locali şi străini ai companiei, dar în primul rând angajaţii şi multiplii furnizori şi clienţi ai companiei din ramuri importante ale economiei ţării“, se mai spune în comunicat.

Compania insistă că a procedat corect, legal şi cu bună credinţă la fiecare etapă a acestui caz şi se vede forţată şă recurgă la toate mijloacele existente pentru a-şi căuta dreptate, inclusiv să apeleze la instanţele internaţionale, precum Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) si Centrul Internaţional pentru Soluţionarea Conflictelor de Investiţii (ICSID).

GCPrim reprezintă un mare proiect investiţional de circa 45 milioane de dolari, realizat începând din 2007 de către fondul american de investiţii Western NIS Enterprise Fund, finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi Moldova Agroindbank, cu atragerea creditorilor internaţionali Corporaţia Financiară Internaţională (IFC) şi Banca Mării Negre pentru Comerţ şi Dezvoltare (BSTDB). GCPrim produce şi vinde circa 120 milioane butelii de sticlă pe an în valoare de aproape 300 milioane lei, aproximativ două treimi fiind exportate preponderent în ţările din Uniunea Europeană.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările