Unde a dispărut dosarul fraudelor de sute de milioane de lei de la Metalferos

Unde a dispărut dosarul fraudelor de sute de milioane de lei de la Metalferos

Deşeurile de metale aduc profituri de sute de milioane de lei

Procuratura generală a ridicat încă în vara anului 2011 toate dosarele pornite în cazul întreprinderii Metalferos pentru spălare de bani şi evaziune fiscală, anunţă Ministerul Afacerilor Interne.

Ştiri pe aceeaşi temă

"În iulie 2011 la acest dosar a făcut referinţă şi premierul în cadrul unei apariţii publice. A doua zi după declaraţiile Primului Ministru, Procuratura Generală a descins la MAI şi a ridicat dosarul dat, efectuând percheziţii şi ridicând toate documentele ce ţin de acest dosar şi de alte dosare similare. Din iulie 2011, Procuratura Generală a înlăturat poliţia din investigaţiile legate de acest dosar”, se spune într-un comunicat al MAI, în replică la acuzaţiile Preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu la adresa Internelor că ar  tergiversa examinarea crimelor economice comise în cadrul Metalferos.

Potrivit MAI, dosarul a fost intentat în 2011, având două cauze penale pe ”spălarea de bani şi evaziune fiscală”. "Compania ar fi efectuat tranzacţiile prin intermediari înregistraţi în zone offshore din Belize şi Insulele Virgine, precum şi în Noua Zeelandă, prin care erau ascunse diferenţele considerabile de preţ”, se spune în comunicat.

"Pentru comparaţie, între cantităţile de metal declarate în perioada 2006-2011 şi cantităţile livrate a fost o diferenţă de 231.000 de tone de metal, ceea ce ar fi permis ca o sumă de 729,2 milioane de lei să nu ajungă în conturile întreprinderii”, se menţionează în comunicatul MAI.

Potrivit administraţiei MAI, pe lângă aceste prejudicii aduse statului, Metalferos ar fi legalizat deşeuri de metale achiziţionate ilegal, prin intermediul altei companii, ceea ce ar fi adus statului un prejudiciu de 62,6 milioane de lei, prin evitarea achitării de TVA.

Totodată se mai afirmă că Procuratura generală a retras şi alte dosare înainte de 21 ianuarie 2013”, fără a se specifica pe numele cui sau pe ce fapte au fost acestea intentate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: