Un sistem de răcire a cireşelor cu apă a fost dat în exploatare în premieră în Moldova

Un sistem de răcire a
cireşelor cu apă a fost dat în exploatare în premieră în Moldova

FOTO IPN

Un sistem de răcire a cireşelor – hydrocooling – a fost instalat în premieră în Republica Moldova în cadrul unei întreprinderi. Hydrocooling-ul este un echipament care timp de şapte minute răceşte cireşele cu ajutorul unui jet de apă rece. După răcire, cireşele sunt depozitate în frigider, ulterior sunt trecute prin linia de calibrare pe apă şi sunt împachetate în ambalajul solicitat de cumpărător.

Sistemul permite răcirea cireşelor într-o perioadă scurtă de timp şi asigură păstrarea acestora pentru o perioadă de până la 30 de zile, ceea ce îi oferă producătorului posibilitatea să livreze constant pe piaţă şi să negocieze preţuri avantajoase în extra-sezon. Cireşele răcite în camere frigorifice fără apă au un termen de păstrare de cel mult 7-9 zile.
 
Potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, echipamentul a fost prezentat producătorilor în cadrul unui seminar specializat. Dacă anterior fermierii puteau vedea astfel de echipamente doar peste hotare, astăzi acesta este prezent şi în Moldova.
 
Directorul Asociaţiei, Iurie Fală, a spus că cireşele necesită răcire rapidă, imediat după recoltare. Temperatura sâmburelui în decurs de două ore trebuie să ajungă de la 29-30 la 4 grade. Fiecare întârziere de jumătate de oră micşorează termenul de păstrare a fructelor cu o zi.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: