Un raport salarial în loc de cinci

Un raport salarial în loc de cinci

FOTO Adevărul

Agenţii economici care au persoane angajate vor prezenta un raport unificat, în loc de cinci rapoarte distincte prezentate până acum, privind plăţile salariale şi impozitele aferente. Prevederile fac parte dintr-un proiect de lege votat în primă lectură, transmite IPN.

Potrivit Ministerului Economiei, care este autorul proiectului, prezentarea celor cinci rapoarte cauzează costuri suplimentare şi solicită timp pentru întocmire, avându-se în vedere că este vorba despre cinci documente şi fluxuri de informaţii diferite. Aceasta în condiţiile în care un şir de date din cele cinci rapoarte se dublează. Totodată, agenţii economici trebuie să interacţioneze cu trei entităţi de raportare diferite – Serviciul Fiscal de Stat, Casa Naţională de Asigurări Sociale şi Compania Naţională de Asigurări în Medicină.
 
În Nota Informativă a proiectului se menţionează că aplicarea în prezent a celor cinci rapoarte impune costuri semnificative şi autorităţilor publice implicate în recepţionarea rapoartelor şi prelucrarea acestora.
 
Astfel, se propune substituirea celor cinci rapoarte cu un raport unificat – FSIC16. Administrarea acestuia va fi efectuată de către Serviciul Fiscal de Stat. Raportul se va prezenta lunar, până la data de 25 a fiecărei luni.
 
După aprobarea în lectură finală, prezenta lege intră în vigoare în termen de trei luni de la data publicării.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: