Un pas înainte şi doi înapoi: Astfel arată integrarea europeană a Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu realizat de specialiştii de la ADEPT şi Expert-Grup sugerează că în perioada 2005-2012 progresul Republicii Moldova privind procesul integraţionist european a fost unul moderat, fiind apreciat cu nota medie de 3 din 5 puncte maxim.

Raportul de monitorizare a progresului în implementarea Planului de Acţiuni Uniunea Europeană - Republica Moldova pentru anii 2005-2012, arată că cele mai importante evoluţii au fost realizate în domeniul dreptului de stabilire a societăţilor, statisticii şi al politicilor macroeconomice şi macrofinanciare.

Progrese majore în politici macroeconomice

"În particular, a fost redus numărul procedurilor necesare la stabilirea societăţilor, timpul necesar şi costul pentru perfectarea acestora, fapt reflectat în avansarea ţării în cadrul ratingului „Doing Business”. În ceea ce ţine de politicile macroeconomice şi macrofinanciare, principalele realizări ţin de eficientizarea proceselor bugetare şi a planificării cheltuielilor publice, raţionalizarea prestaţiilor sociale şi trecerea Băncii Naţionale a Moldovei la regimul de ţintire a inflaţiei. Alte acţiuni importante ţin de adoptarea în 2008 a noii Legi a Curţii de Conturi, implementarea Cadrului de Cheltuieli pe Termen Mediu şi corelarea acestuia cu documentele de planificare strategică (ex: SND „Moldova 2020”), sporirea transparenţei procesului bugetar şi a utilizării banilor publici şi restructurarea datoriei de stat externe“, se menţionează în raport.

Cele mai mari restanţe: conflictul transnistrean, democraţia şi transporturile

Autorii raportului susţin, însă, că aceste progrese au fost umbrite de mai multe restanţe sau chiar regrese înregistrate în perioada analizată. Cele mai slabe rezultate au fost obţinute pe dimensiunea soluţionării conflictului transnistrean.

"Astfel, procesul de negocieri nu a adus rezultatele scontate din motivul atitudinii necooperante din partea autorităţilor transnistrene care au refuzat în mod constant să accepte discuţii oficiale privind elaborarea statutului juridic al regiunii în cadrul constituţional al Republicii Moldova. Totodată, conflictele din cadru coaliţiei de guvernământ au afectat negativ atractivitatea Moldovei pentru transnistreni şi a alimentat şi mai mult tendinţele separatiste din regiune“, constată experţii.

Un alt domeniu unde au fost înregistrate progrese modeste este democraţia şi supremaţia legii, din cauza restanţelor majore la capitolul reformei administrative şi consolidarea autoadministrării locale în conformitate cu standardele europene.

"Domeniul transporturilor este la fel unul din cele mai problematice, unde în pofida unor evoluţii pozitive din ultmii ani, persistă deficienţe majore ce ţin de netransparenţa procedurilor de efectuare a tenderelor pentru reparaţia drumurilor, lispa unui sistem eficient de audit tehnic, iar calitatea lucrărilor executate lasă mult de dorit. Aceste realizări au fost umbrite, însă, de mai multe restanţe sau chiar regrese pe dimensiunea soluţionării conflictului transnistrean, democraţiei şi supremaţiei legii, precum şi în domeniul transporturilor“, se mai constată în studiul elaborat de ADEPT şi Expert-Grup.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite