Un investitor străin acuză practici anticoncurenţiale pe piaţa asigurărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe din micorbuzele ce circulă în Republica Moldova sunt înregistrate şi asigurate ca autourisme FOTO Adevărul
Multe din micorbuzele ce circulă în Republica Moldova sunt înregistrate şi asigurate ca autourisme FOTO Adevărul

După ce a fost exclusă din sistemul Carte Verde, compania austriacă Grawe Carat riscă să fie eliminată de pe piaţa Republicii Moldova. Autorităţile se spală pe mâini şi spun că nu pot interveni

Excluderea Grawe Carat Asigurări din sistemul de eliberare a certificatelor internaţionale Carte Verde (calificată de compania austriacă drept abuzivă) a scos la iveală faptul că, deşi practic toate firmele de asigurări comit abateri, doar unele sunt sancţionate atât de dur. Reprezentanţii Grawe Carat spun că astfel de decizii ale Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule (BNAA) şi lipsa de reacţie a autorităţilor ar putea determina investitorul austriac să se retragă din Moldova.

Date eronate în actele maşinilor

La 27 septembrie 2013, Adunarea Generală Extraordinară a membrilor BNAA, cu votul reprezentanţilor companiilor Moldasig, Asito, Victoria Asigurări şi Klassika Asigurări, a decis să excludă Grawe Carat din sistemul Carte Verde. Motivele au fost publicate abia peste două săptămâni, între altele fiind invocată „existenţa a circa 450 de cazuri în care microbuze care plecau peste hotare au fost înregistrate precum autoturisme, ceea ce a determinat subaprecierea costurilor reale ale poliţelor de asigurare, suma totală depăşind 400.000 de lei“.

„BNAA a ţinut în mare secret decizia de sancţionare. Abia peste trei săptămâni am primit «probele» pe care se bazează acuzaţiile. Puneţi-vă în situaţia noastră: eşti condamnat de trei săptămâni, execuţi pedeapsa, dar nu ştii pentru ce, nu ştii cum să răspunzi, cum să te aperi. Asta nu se încadrează în niciun standard european“, ne-a declarat Veronica Malcoci, directorul companiei austriece.

Grawe: „Nu e vina noastră“

Departamentul Asigurări Auto din cadrul Grawe Carat a verificat cele 450 de contracte „cu probleme“ invocate de BNAA. Conform analizei preliminare, în 299 de cazuri n-a fost vina companiei, informaţiile fiind introduse automat în sistemul RCA Data în baza certificatelor de înmatriculare de la Registru; 67 de autovehicule sunt din Transnistria, unde categoriile sunt diferite faţă de cele din Republica Moldova, iar restul maşinilor au fost introduse în sistem în baza paşapoartelor tehnice temporare.

"Eşti condamnat de trei săptămâni, execuţi pedeapsa, dar nu ştii pentru ce, nu ştii cum să răspunzi, cum să te aperi. Asta nu se încadrează în niciun standard european“ Veronica Malcoci, director Grawe

„Agenţii de asigurare nu sunt în drept să neglijeze tipul autovehiculului indicat în paşaportul tehnic sau să modifice informaţia în baza de date. Astfel, dacă un automobil Ford Tranzit este unul marfar, dar în paşaportul tehnic este indicat ca autovehicul de pasageri, agentul de asigurări va introduce în sistemul RCA Data ultima informaţie. La fel e în cazul maşinilor reutilate şi a automobilelor cu paşapoarte tehnice temporare. Datele din aceste documente nu apar concomitent în baza de date a întreprinderii Registru şi în sistemul RCA Data“, explică Veronica Malcoci, directorul Grawe Carat.

Managerul spune că despre deficienţele din activitatea sistemului RCA Data (care funcţionează de la 1 februarie 2013) compania a informat Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF), dar acestea au fost doar parţial înlăturate.

Alte companii comit încălcări mai grave

În acelaşi timp, BNAA n-a menţionat în decizia sa faptul că aplicarea incorectă a categoriilor de autovehicule la emiterea certificatelor Carte Verde de către celelalte cinci companii de asigurări a provocat, doar în primele şapte luni ale anului, pierderi de 2,5 milioane de lei. O singură firmă din cele cinci a admis astfel de încălcări în valoare de circa 1,3 milioane de lei.

Ruslan Petrusenco, directorul BNAA, susţine că şi celelalte companii au fost „aspru sancţionate“, dar în cazul Grawe „s-a decis excluderea din sistem pentru că aceasta a fost avertizată anterior, iar în 2008 a mai fost exclusă din sistemul Carte Verde“. Directorul BNAA a recunoscut existenţa unor deficienţe în sistemul RCA Data, dar a precizat că nici Biroul nu are acces la sistem şi că „de buna lui funcţionare este responsabilă CNPF“.

CNPF susţine că nu poate interveni

Iurie Filip, vicepreşedintele CNPF, califică drept insinuări afirmaţiile precum că sistemul RCA Data ar funcţiona cu deficienţe. „Niciun sistem informaţional nu este ocolit de anumite probleme şi acestea, de regulă, sunt generate de intervenţia factorului uman. Dacă operatorii includ date eronate, atunci este responsabilitatea lor şi, respectiv, a companiilor“, a precizat oficialul.

Totodată, el a menţionat că CNPF nu poate interveni în acest conflict. „Noi putem doar solicita BNAA, care este o structură de autoreglementare, să revină asupra unor decizii, dar nu le putem anula. În unele cazuri putem apela la instanţa de judecată şi trebuie să aşteptăm verdictul“, a precizat Iurie Filip.

„Se încearcă eliminarea Grawe de pe piaţă“

Drept argument, BNAA aduce şi o notă informativă a fostului director de vânzări şi dezvoltare din cadrul Grawe Carat, Alexandru Ermacov, concediat încă pe 18 iulie, pentru încălcarea prevederilor contractului de muncă. Curios este că acesta lucrează acum la una dintre firmele ale căror reprezentanţi în BNAA au votat excluderea Grawe din sistemul Carte Verde.

Din nota lui Ermacov rezultă că acesta i-ar fi promis unui agent de asigurări comisioane de 30-40% de la comercializarea poliţelor de asigurare unor persoane juridice şi a sugerat că aceasta ar fi fost o politică dusă la nivel de companie. „Sunt declaraţii defăimătoare, făcute drept răzbunare pentru că anterior a fost sancţionat şi demis din companie. La concediere, Ermacov a recunoscut, în explicaţiile scrise, că n-a avut aprobarea conducerii pentru promisiunile de comisioane excesive pe care le-a făcut“, susţin managerii Grawe.

Administraţia Grawe califică toate acţiunile întreprinse de BNAA şi de către companiile ce au votat decizia de excludere drept „o acţiune în direcţia monopolizării ilicite a pieţei asigurărilor“ şi cred că scopul final este eliminarea companiei austriece de pe piaţa din Moldova.

„Noi nu recunoaştem decizia BNAA. Ea este nulă de drept. Juriştii noştri au depistat grave greşeli de fond, dar mai ales de procedură, este doar o chestiune de timp pentru ca instanţele de judecată să confirme asta“, conchide Veronica Malcoci, directorul Grawe Carat.

Consiliul Concurenţei aşteaptă să fie sesizat

Rodica Tomaşenco, ofiţer de presă în cadrul Consiliului Concurenţei, a declarat că instituţia nu poate interveni deocamdată în acest caz. „Ca să investigăm situaţia creată, e nevoie ca firma să depună o sesizare cu argumentele şi documentele de rigoare. Până acum nu am avut nicio sesizare privind limitarea concurenţei pe piaţa asigurărilor“, a precizat Tomaşenco.

22 de milioane de euro.
Acesta este volumul investiţiilor efectuate de către compania Grawe în Republica Moldova, care este singurul mare investitor străin pe piaţa asigurărilor.

 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite