UE vrea să importe mai mult vin moldovenesc

UE
vrea să importe mai mult vin moldovenesc

Comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan Fule

Štefan Füle, comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, a declarat într-un discurs ţinut în plenul Parlamentului European, că nu cunoaşte cauze legale ce ar justifica embargoul pus de Rusia pe vinurile moldoveneşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Organele de control alimentar din cadrul UE nu au găsit probleme de ordin sanitar-igienic la produsele importate din Moldova, deci vom continua importarea vinurilor şi a altor produse agricole“, a menţionat comisarul.

Oficialul european a declarat că UE ar putea mări cota de import a vinurilor moldoveneşti în UE. „Împreună cu colegul meu Dacian Cioloş, responsabil de agricultură, vom analiza această posibilitate. De asemenea, vom trimite în Moldova un grup de experţi care vor ajuta la înlăturarea problemelor cu care se confruntă câteva din ramurile economiei, precum avicultura“, a precizat Štefan Füle.

Potrivit lui, orice ameninţare din partea Rusiei legată de posibila semnare a acordurilor cu UE de către Moldova este inadmisibilă. „În Principiile OSCE de la Helsinki ne-am asumat să respectăm «dreptul fiecărui stat de a defini şi de a dirija relaţiile cu alte state aşa cum doreşte, în conformitate cu dreptul internaţional». UE îi va susţine şi îi va apăra pe cei presaţi pe nedrept“, a promis oficialul.

Şi Ambasada SUA la Chişinău a avut o reacţie la embargoul pe vinuri pus de Rusia, menţionând că acesta are loc „în timp ce Moldova se îndreaptă spre un acord de asociere cu UE“. „Toate ţările au dreptul de a alege propria cale de integrare economică şi de dezvoltare în funcţie de interesul naţional. Nicio ţară nu are dreptul să determine orientarea politică şi economică a altei ţări şi nici să decidă căror alianţe şi acorduri comerciale se poate alătura“, se spune în comunicatul ambasadei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările