UE, preocupată de sectorul bancar din Republica Moldova. Oferă suport prin cel mai important proiect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UE consolidează capacităţile sectorului bancar din Republica Moldova Sursa FOTO: Delegaţia UE în Republica Moldova
UE consolidează capacităţile sectorului bancar din Republica Moldova Sursa FOTO: Delegaţia UE în Republica Moldova

FINANŢARE Operaţiuni şi tranzacţii sigure, consolidarea încrederii în sectorul bancar şi alinierea legislaţiei la standardele europene sunt obiectivele unui nou proiect al Uniunii Europene.

Banca Naţională a Moldovei (BNM), în colaborare cu Banca Naţională a României (BNR) şi De Nederlandsche Bank (Banca Centrală a Olandei) au lansat, ieri, proiectul Twinning, care se referă la consolidarea capacităţii BNM de reglementare şi supraveghere bancară în contextul prevederilor Uniunii Europene. Proiectul se va desfăşura timp de doi ani, cu asistenţa tehnică a 44 de experţi de la aceste două bănci-partenere şi suportul financiar al Uniunii Europene de 1,2 milioane de euro.

România vine cu o echipă de profesionişti

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a mulţumit partenerilor de proiect pentru suport, menţionând că BNR şi instituţia pe care o reprezintă au o experienţă de peste 24 de ani de cooperare, iar „relaţiile noastre au fost marcate de o abordare profesionistă a subiectelor discutate”.

Prezent la eveniment, viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a declarat că România a venit în cadrul acestui proiect cu o echipă de profesionişti care vor contribui la implementarea eficientă a acestuia. „Este o colaborare importantă. Pentru România este o continuare logică a unui efort de sprijinire a parcursului european spre modernizare, deschidere şi creştere a Republicii Moldova. Astăzi, instituţionalizăm un nou mecanism de colaborare prin care România fructifică, în folosul Republicii Moldova, anii de construcţie profesională proprie grea, de reforme şi implementare a unui cadru de reglementare şi supraveghere de tip european”, a declarat viceguvernatorul BNR.

Cel mai important proiect al UE

Acesta este cel mai important proiect de asistenţă tehnică pe care Uniunea Europeană îl implementează în Republica Moldova, după cum a menţionat şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola. „După cum am văzut, sectorul bancar s-a confruntat cu mai multe provocări. Acest proiect vine să aducă bunele practici europene - evaluarea situaţiei financiare şi supravegherea sistemului bancar. Ştim că situaţia din sistemul financiar este acum în atenţia tuturor”, a declarat Ambasadorul UE.

Tapiola a atras atenţia asupra problemelor grave cu care se confruntă cele trei bănci - Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank - care se află sub supraveghere specială despre care a ieşit la iveală faptul că au fost efectuate mai multe tranzacţii dubioase. „Ca rezultat, cele trei bănci au ajuns într-o situaţie foarte critică. În această situaţie, BNM a instituit administrare specială şi încearcă să menţină stabilă situaţia privind politicile economice. Sunt încă mulţi paşi care trebuie făcuţi. De obicei, apare teama ca problemele acestor bănci să nu se răsfrângă şi la alte instituţii bncare. UE examinează atent această situaţie şi mesajul nostru este unul foarte clar: Alinierea la standardele europene, consolidarea legislaţiei, capacităţile instituţionale şi administrative pentru a avea un sistem bancar competitiv şi sustenabil”, a mai spus Pirkka Tapiola.

Mesajul UE pentru Republica Moldova

El a ţinut să transmită clasei politice de la Chişinău care este poziţia Uniunii Europene faţă de situaţia din Republica Moldova. „Mesajul UE este unul foarte clar. Este imperativ să fie formată o nouă majoritate parlamentară cât mai curând posibil şi această majoritate trebuie să-şi asume angajamente foarte puternice. În primul rând, trebuie să comunice cu sectorul bancar şi să rezolve problemele macroeconomice prin lansarea negocierilor cu FMI şi iniţierea unui nou program. Aceasta este poziţia UE faţă de Republica Moldova la acest moment şi am folosit această oportunitate pentru a-l transmite”, a conchis oficialul european.

Twinning reprezintă un instrument de cooperare  dintre autorităţile din statele membre ale UE şi cele ale unei ţări beneficiare situate în afara acesteia. Acţiunile iniţiate în sensul dat ţin de modernizarea instituţiei susţinute prin instruire, reorganizare, precum şi de armonizarea cadrului legal cu acquis-ul comunitar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite