UE deschide uşa pentru importuri suplimentare din Republica Moldova

UE deschide uşa pentru importuri suplimentare din Republica Moldova

Consiliul UE a încheiat formalităţile de aprobare a acordului prin care se extinde gradul de liberalizare a comerţului cu produse agricole reglementate de DCFTA, încheiat pe data de 11 iulie a acestui an între Guvernul Maia Sandu şi UE, transmite IPN cu referinţă la un comunicat UE.

Ştiri pe aceeaşi temă

Republicii Moldova i se acordă cote tarifare suplimentare fără taxe vamale pentru exportul strugurilor de masă (dublu faţă de cantitatea curentă) şi prune (cu o creştere de 50%), precum şi o nouă cotă fără taxe vamale pentru cireşe (1.500 de tone).

Ca urmare a acordului, vor creşte şi oportunităţile de export ale producătorilor din UE, prin acces suplimentar fără taxe vamale pe piaţa din Moldova. De asemenea, ţinând cont de modelele comerciale din ultimii ani, se prevede ridicarea pragurilor care declanşează mecanismul anti-eludare pentru grâu, orz, porumb, zahăr şi cereale prelucrate. (Mecanismul anti-eludare prevede posibilitatea de a reintroduce taxa vamală atunci când importurile de anumite produse agricole şi produse agricole prelucrate depăşesc un prag dat).

La Bruxelles se subliniază că acordul se înscrie în angajamentul UE faţă de cetăţenii şi întreprinderile moldoveneşti şi este în contextul oportunităţilor şi beneficiilor oferite de Zona de comerţ liber profund profund şi cuprinzător (DCFTA). Modificările în cauză rezultă şi din evaluarea celui de-al treilea an al Acordului de asociere UE-Republica Moldova şi sunt un răspuns la eforturile Guvernului Sandu de a dezvolta ZLSAC. UE încurajează Republica Moldova să continue implementarea reforme necesare în spiritul Acordului de asociere.

Pentru a intra în vigoare, acordul urmează a fi aprobat de Comitetul de asociere Republica Moldova- UE în domeniul comerţului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: