UE ajută antreprenorii din Găgăuzia să-şi lanseze afaceri

UE ajută antreprenorii din Găgăuzia să-şi lanseze afaceri

FOTO arhivă

16 antreprenori din UTA Găgăuzia şi raionul Taraclia au primit granturi din partea Uniunii Europene în valoare de până la 17.900 de euro fiecare. Banii sunt destinaţi pentru crearea noilor afaceri şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi vor permite crearea a cel puţin 90 de locuri noi de muncă.

Antreprenorii au fost selectaţi din cei 87 de participanţi la cea de-a doua rundă a concursului de proiecte de afaceri organizat în cadrul programului finanţat de Uniunea Europeană „Susţinerea agriculturii şi dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia şi Taraclia” (SARD), implementat de PNUD, transmite IPN.

Pe lângă ajutorul financiar nerambursabil, antreprenorii selectaţi vor mai beneficia, timp de un an, de asistenţă tehnică şi consultanţă.

Cu susţinerea financiară a Uniunii Europene, Igor Jito va crea în satul Musait, raionul Taraclia, o fermă de ciuperci după o tehnologie specială. „Încă nu există o astfel de tehnologie de creştere a ciupercilor în sudul Moldovei, iată de ce suntem bucuroşi că Uniunea Europeană a avut încredere şi a investit în ideea noastră de afaceri. În câteva luni, le vom putea oferi consumatorilor din regiune ciuperci ecologice în stare proaspătă, iar cu timpul vom produce şi ciuperci conservate sau uscate”, spune Igor Jito.

Tatiana Cîvîrdjic, din oraşul Ceadâr-Lunga, a spus că datorită susţinerii Uniunii Europene va putea oferi consumatorilor produse apicole de calitate înaltă şi la preţ accesibil. Odată cu dezvoltarea afacerii va crea cel puţin trei locuri noi de muncă şi va promova un produs benefic pentru sănătate, însă puţin utilizat deocamdată în Moldova.

În martie 2017, alţi 14 antreprenori au beneficiat de granturi similare din partea Uniunii Europene pentru crearea şi dezvoltarea afacerilor în UTA Găgăuzia şi raionul Taraclia. Susţinerea iniţiativelor antreprenoriale locale este una din cele trei componente de bază ale programului SARD. Acesta mai desfăşoară activităţi pentru abilitarea comunităţilor, renovarea obiectelor de infrastructură şi promovarea cooperării intercomunitare în UTA Găgăuzia şi raionul Taraclia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: