Ucrainenii şi ruşii au acceptat să ofere Republicii Moldova curent electric mai ieftin cu 0,1 cenţi pentru un kWh

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 80% din energia electrică este procurată din Ucraina şi de la Centrala de la Cuciurgan
Aproximativ 80% din energia electrică este procurată din Ucraina şi de la Centrala de la Cuciurgan

Republica Moldova va cumpăra energie electrică de la aceiaşi generatori: DTEK Vostokenergo (Ucraina) şi Centrala de la Cuciurgan (controlată de gigantul rus Inter RAO EES) la un preţ de 6,8 cenţi pentru un kWh.

Ministerul Economiei anunţă că în urma implicării "în procesul de negocieri directe cu producătorii de energie electrică din regiune, s-a reuşit reducerea preţului de import a energiei electrice de la 6,9 cenţi pentru un kWh la 6,8 cenţi pentru un kWh“. "Astfel, tariful la energia electrică pentru consumatorii finali nu va fi majorat“ dă asigurări ministerul Economiei.

Potrivit autorităţilor Republica Moldova va primi în continuare energie electrică de la DTEK Vostokenergo (Ucraina) şi Centrala de la Cuciurgan (controlată de gigantul rus Inter RAO EES).

"Timp de doi ani, în pofida costurilor în creştere la energia electrică din regiune, preţul de procurare pentru consumatorii din Moldova nu a fost revizuit şi a rămas la un nivel 6,9 cenţi pentru un kWh. Experienţa îndelungată de cooperare şi intervenţia Guvernelor de la Chişinău şi Kiev au permis finalizarea cu succes a acestor negocieri“ susţine Ministerul Economiei.

Totodată Ministerul Economiei menţionează că pe parcursul negocierilor s-a mizat pe obţinerea unui preţ mai mic de achiziţie, compania de stat Energocom intrând în negocieri cu o solicitare de preţ de 6,0 cenţi pentru un kWh.

"Însă, pe parcursul negocierilor, care au durat mai bine de 3 luni, spaţiul de manevră s-a redus, din motive obiective, care au afectat în primul rând Ucraina. Printre aceste cauze este menţionat pericolul creşterii de aproape două ori a preţului gazului rusesc pentru Ucraina - de la 260 dolari pentru o mie de metri cubi până la 500 dolari. Totodată Guvernul ucrainean a anunţat majorarea de două ori a rentei pentru utilizarea zăcămintelor natural şi a introdus impozitul ecologic de 1% pentru utilizarea gazului natural în sursele de poluare a aerului staţionare şi mobile. De asemenea, în anul 2014, este preconizată şi majorarea tarifelor la energia electrică în Ucraina. În condiţiile devalorizării monedei naţionale şi existenţei unui şir de factori care exercită presiune asupra întreprinderilor din sector, RED-urile de stat (RED Nord si RED Nord-Vest) au identificat resurse interne, valorificarea cărora va permite de a evita majorarea tarifelor la energia electrică pentru consumatori. Ministerul Economiei îşi exprimă speranţa ca aceeaşi abordare să fie preluată şi de către compania privată, RED Union Fenosa“, mai precizează ministerul Economiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite