Tichetele de masă şi cota fiscală de 10% în sectorul HoReCa vor fi anulate. Cum vrea Ministerul Finanţelor să aducă bani la bugetul de stat

Tichetele de masă şi cota fiscală de 10% în sectorul HoReCa vor fi anulate. Cum vrea Ministerul Finanţelor să aducă bani la bugetul de stat

Ministra Finanţelor, Natalia Gavriliţă, a anunţat o serie de măsuri pe care le va întreprinde în timpul apropiat instituţia pe care o conduce. Printre acestea se enumeră anularea tichetelor de masă şi anularea cotei de 10% la TVA pentru sectorul HoReCa, care va achita din nou 20% TVA şi nu 10%, precum stabilise Guvernul Filip, în 2018.

Natalia Gavriliţă a specificat că măsurile fiscale pe care le va întreprinde ministerul sunt menite să acopere „cheltuielile neplanificate pentru legea salarizării”.

„De când sunt la Ministerul Finanţelor, de şase săptămâni, am avut o misiune dificilă pentru a rectifica bugetul şi a asigura plăţile pe toate componentele bugetului şi să găsim resurse pentru a putea menţine cheltuielile prioritare sociale”, a spus Natalia Gavriliţă într-o conferinţă de presă.
 
Ea susţine că „Legea salarizării a fost adoptată fără a avea date exacte referitor la angajaţii din sectorul bugetar”. 

„Acum suntem în situaţia în care în baza executării bugetului putem estima că legea salarizării ne va costa cu peste 1 miliard de lei mai mult decât a fost planificată”, a explicat ministra.
 
Totuşi, ea a dat asigurări că „nu se va merge la majorarea cotei de 12% pentru impozitul pe venit al persoanelor fizice şi juridice”.

„Ministerul Finanţelor a decis să anuleze anumite decizii proaste ale guvernării precedente, care duceau la contrabandă şi încălcări. Anularea unor scutiri fiscale şi mobilizarea resurselor menite să asigure o echitate fiscală”, a spus Gavriliţă.

Anularea scutirilor la jocurile de noroc, anularea scutirilor pentru parteneriatele public-private, anularea tichetelor de masă, eliminarea cotei reduse de 10% la TVA pentru sectorul HoReCa (hotele, restaurante, cafenele) care revine la cota de 20% TVA, majorarea accizelor la produsul de tutun tăiat fin etc, sunt doar câteva măsuri pe care le va întreprinde Guvernul cu scopul de a aduna bani la bugetul de stat.

„Vom lua măsuri pentru extinderea bazei de impozitare a creşterii de capital la 100% pentru persoanele juridice şi 50% pentru persoanele fizice. Vorbim despre majorarea taxelor pentru poluarea mediului. Va creşte cu 50% taxa la plastic. Vorbim despre eliminarea, începând cu 1 ianuarie 2020, a prevederilor privind deducerea sumelor de până la 500.000 lei, dacă venitul a fost estimat conform unor metode de estimare indirectă. Era un soi de amnistie. Dacă Serviciul Fiscal estima conform metodelor indirecte că persoana a declarat mai puţine venituri, până la 500 de mii de lei nu plăteai impozite. Noi eliminăm această prevedere”, a declarat ministra.

Potrivit ei, persoanele care au lunar 20.000 lei nu vor mai beneficia de scutire personală.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: