Tarifele la gaze în Republica Moldova sunt cu 8% mai mari decât în România, dar de trei ori mai mici faţă de Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Populaţia Moldovei plăteşte pentru gazele naturale mai mult decât consumatorii casnici din toate statele CSI, precum şi în România. În acelaşi timp, Moldova se numără printre primele zece ţări europene care au cele mai mici tarife la gazele naturale pentru populaţie, arată un clasament întocmit de către experţii de la Centrul de analiză economică RIA-Rating din Rusia

Potrivit clasamentului ţărilor europene, realizat în baza tarifului pentru gazele naturale, Moldova şi-a păstrat poziţia a şasea de la sfârşitul clasamentului, cu un tarif de 466 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze.

Faţă de precedentul rating realizat în 2013 în baza datelor pentru 2012, tariful este în scădere cu circa 13%, sau cu 68 de dolari, ca urmare a deprecierii leului moldovenesc.

Experţii de la RIA Rating au constatat că cel mai puţin pentru acest combustibilmetan plăteşte populaţia din Kazahstan, ţară bogată în resurse de hidrocarburi. Aici tariful este de doar 67 de dolari pentru o mie de metri cubi. Pe locul doi de la coadă se află Ucraina, cu 101 dolari, iar pe trei Rusia, cu un tarif de 142 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze.

Următoarea ţară din clasament, este Belarus, care beneficiază de gaze ruseşti la tarife speciale. Aici, populaţia plăteşte doar 145 de dolari. În România, tariful este de 433 de dolari (cel mai mic din UE), în Turcia – 523, în Ungaria – 593, Serbia – 620, Croaţia – 661, Estonia – 672, Letonia – 711 şi Polonia – 719 dolari pentru o mie de metri cubi.

Datele studiului mai arată că cele mai mari tarife la metan sunt achitate de locuitorii din Suedia –1.729 de dolari pentru o mie de metri cubi, ca urmare a unor taxe foarte mari. Urmează Danemarca – cu 1.570, Italia – 1.336, Portugalia – 1.380, Spania – 1.260 şi Grecia cu 1.254 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze.

Experţii ruşi constată că, faţă de anul trecut, cea mai mare scumpire a gazelor a avut loc în Belarus. E adevărat că s-a datorat deprecierii valutei naţionale. În acelaşi timp, cel mai tare gazul s-a ieftinit în Ungaria, Cehia, Grecia şi Polonia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite