Sute de milioane de lei din Fondul Rutier, împărţite în familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai mari contracte pentru reabilitarea şoselelor naţionale au fost câştigate de firme afiliate conducerii Administraţiei de Stat a Drumurilor, au constatat controlorii de la Curtea de Conturi.

În anul 2013, din banii acumulaţi la Fondul Rutier au fost efectuate lucrări de întreţinere şi reparaţie a drumurilor în valoare de 1,16 miliarde de lei, cu 40,5 milioane mai puţin decât s-a planificat, se constată într-un raport al Curţii de Conturi privind utilizarea banilor din Fondul Rutier.

FONDUL RUTIER, BUN DE CÂRPIT GĂURILE DIN BUGET

„În condiţiile în care 320.900 de automobile (circa 40% din cele înregistrate în ţară) n-au trecut în 2013 testarea tehnică şi, respectiv, nu au fost achitate taxe, în Fondul Rutier n-au fost acumulate circa 128 de milioane de lei. În plus, alte aproape 200 de milioane acumulate în Bugetul Public Naţional din taxe rutiere nu au ajuns în Fondul Rutier, ci au fost folosite în alte scopuri“, a declarat Victor Munteanu, şeful de direcţie în cadrul Curţii de Conturi.
Acesta a precizat că nici mijloacele acumulate în Fondul Rutier nu au fost administrate corect, iar grosul banilor a ajuns la firme ce ar fi afiliate unor şefi de la Administraţia de Stat a Drumurilor (ASD). În total, în 2013 au fost organizate 72 de licitaţii publice pentru achiziţionarea mărfurilor, lucrărilor şi serviciilor din Fondul Rutier, fiind încheiate 92 de contracte, în valoare de 946,3 milioane de lei.

FIRMA NOROCOASĂ

„În cazul a 27 de contracte, în valoare de 455 de milioane de lei, ASD a desemnat câştigătorii fără a publica anunţurile de achiziţii publice. Totodată, instituţia a semnat contracte cu firme ce nu dispun de capacităţi pentru efectuarea lucrărilor“, a menţionat controlorul Victor Munteanu.
Auditorul a început să enumere licitaţiile câştigate de aceeaşi firmă, pentru contracte în valoare de circa jumătate de miliard de lei, dar a fost întrerupt de Serafim Urechean, preşedintele Curţii de Conturi.

„Se ştie cu ce a plecat de la ASD fostul şef, Panurco. Contracte de aproape jumătate de miliard de lei pentru firme apropiate! Dumneata îţi dai seama unde te-ai băgat?“, l-a întrebat Urechean pe Gheorghe Curmei, noul director al Administraţiei de Stat a Drumurilor. Acesta a dat asigurări, însă, că, datorită asistenţei externe, lucrurile la ADS se vor schimba radical, spre bine.

SARE TEHNICĂ, DIN BELŞUG

Conducerea Curţii de Conturi a cerut şi explicaţii privind contractele de achiziţie a sării tehnice, a lucrărilor de construcţie a 38 de kilometri de parapet şi a utilajelor de deszăpezire.
Din raport rezultă că în 2013 au fost cumpărate 29.900 de tone de sare tehnică, în valoare de 35,6 milioane de lei, deşi s-a planificat cu 9.900 de tone mai puţin. „Am descoperit că la licitaţie au participat doi agenţi economici, care au aceeaşi adresă, acelaşi contabil şi au prezentat acelaşi certificat de provenienţă a mărfii. Totodată, la importul şi livrarea mărfii a fost aplicat un adaos comercial de 158,6%“, a precizat Victor Munteanu. Controlorul a adăugat că o mare parte din sarea tehnică aşa şi a rămas neutilizată, pe marginea şoselelor.
Boris Gherasim, viceministrul Transporturilor, susţine însă că nu e vorba de adaos comercial exagerat. „Trebuie să se ţină cont de faptul că în preţul de import nu este inclusă TVA, aplicată la intrarea în ţară. Sunt şi costuri de transport, de efectuare a lucrărilor, în plus, firma trebuie să obţină şi ceva profit“, a afirmat oficialul.

VINOVAŢII, FĂRĂ SANCŢIUNI

Cât despre utilajul de deszăpezire, Gherasim a precizat că la licitaţie au participat firme cu oferte ce variau de la 11 milioane la 30 de milioane de lei. „A fost aleasă firma cu oferta de 24 de milioane, dar s-a constatat că voia să ne livreze aceeaşi tehnică  pe care o propunea firma cu oferta de 11 milioane. Am suspendat contractul şi acum suntem în litigiu“, a mai spus viceministrul.
Vicepreşedintele Curţii de Conturi Tudor Şoitu s-a plâns că instituţia nu dispune de pârghii pentru a-i sancţiona pe funcţionarii vinovaţi de neregulile depistate. „Trebuie modificată de urgenţă legea cu privire la Curtea de Conturi, altfel delapidările vor continua“, a concluzionat oficialul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite