Studiu. Ce salariu vor cetăţenii Republicii Moldova pentru a nu pleca peste hotare

Studiu. Ce salariu vor cetăţenii Republicii Moldova pentru a nu pleca peste hotare

Majoritatea moldovenilor spun că un salariu lunar de 13.450 de lei i-ar determina să rămână în ţară. Suma indicată de moldoveni este de două ori mai mare decât salariul net din Republica Moldova, care în acest an va constitui 6.600 de lei pe lună, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Datele au fost calculate de către expertul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniţă, în baza unui sondaj de opinie realizat în luna octombrie, de către CBX-AXA.

Salariul mediu acceptat în acest an pentru a nu migra din ţară este cu 14,6% sau cu 1.710 lei lunar mai mult decât anul trecut. Este cea mai mare creştere din toţi cei patru ani de când IDIS „Viitorul” realizează astfel de sondaje.

Aşteptările salariale diferă substanţial, în funcţie de vârsta respondentului. Tinerii de 18-29 de ani au cele mai mari aşteptări salariale. Acestea sunt estimate la 15.920 de lei pe lună, cea ce este cu 40% mai mult decât aşteptările persoanelor în vârstă, care s-ar mulţumi şi cu 11.200 de lei lunar. Însă, expertul menţionează un aspect important – aşteptările oamenilor în vârstă, apţi de muncă, sunt de două ori mai mari decât salariile existente. Totodată, aşteptările persoanelor în etate sunt de patru ori mai mari decât pensia medie lunară. Această înseamnă că cel mai defavorizat grup social din Republica Moldova sunt anume persoanele în etate, deoarece veniturile lor sunt de patru ori mai mici decât aşteptările pe care le au.

Există o diferenţă şi între aşteptările celor care locuiesc în oraşe şi ale celor care trăiesc în sate. Cei din mediul urban ar fi de acord cu o leafă lunară de 13.810 lei, în timp ce locuitorii din sate s-ar mulţumi şi cu un salariu de 11 530 lei.

Prezintă interes aşteptările salariale ale familiştilor, care diferă esenţial după numărul de copii din familii. Astfel, cele mai mari aşteptări salariale sunt în rândul familiilor cu unu sau doi copii, iar cele mai mici în rândul familiilor fără copii sau la cele cu trei şi mai mult. În funcţie de studiile respondenţilor, salariile cele mai mari sunt aşteptate de persoanele cu studii superioare – 15.940 lei pe lună, cu 32% mai mult decât persoanele cu şcoală medie sau studii incomplete, care s-ar mulţumi şi cu 12.090 lei.

Expertul IDIS a examinat aşteptările salariale şi în funcţie de preferinţele politice ale respondenţilor. Astfel, cele mai mari aşteptări salariale le au persoanele care pledează pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Aşteptările lor sunt de 14.680 de lei pe lună. La popul opus, cu cele mai mici aşteptări salariale sunt persoanele care pledează pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală. Pentru aceştia, un salariu de 11.800 lei lunar este suficient pentru a nu părăsi ţara.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.100 de persoane.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările