Stanislav Rusu: Apartamentele private care oferă cazare pentru turişti generează concurenţă neloială

Stanislav Rusu: Apartamentele private care oferă cazare pentru turişti generează concurenţă neloială

Apartamentele private care oferă cazare pentru turiştii străini creează concurenţă neloială în sfera turistică. Deşi desfăşoară o activitate economică, aceşti patroni nu plătesc taxe locale şi impozite. Directorul Agenţiei Turismului, Stanislav Rusu, a declarat pentru IPN că, pentru a activa legal, proprietarul apartamentului ar trebui să schimbe destinaţia imobilului din locativ în nelocativ.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Nimeni nu va fi de acord cu schimbarea destinaţiei propriului apartament, pentru că, peste un timp, proprietarul se poate răzgândi şi va dori iarăşi să locuiască acolo. Noi credem că problema poate fi soluţionată prin facilitarea înregistrării unui astfel de gen de activitate. Astfel ca proprietarul apartamentului să nu fie obligat să schimbe destinaţia imobilului”, a spus Vladislav Rusu.
 
Potrivit directorului Agenţiei Turismului, apartamentele private care oferă cazare pentru turişti ar trebui să fie înregistrate ca fiind serviciu de cazare, dar fără să fie necesară schimbarea destinaţiei imobilului. Odată ce înregistrează venituri, patronii – să achite impozite şi taxe.
 
În Republica Moldova sunt înregistrate în jur de 250 de structuri de cazare pentru turişti. Hotelurile sunt cele mai numeroase, fiind urmate de pensiuni, vile, moteluri sau staţiuni balneare. Apartamentele private care oferă cazare pentru turişti nu sunt incluse în statistica oficială. Pe lângă ele, mai sunt şi casele care oferă cazare la ţară, în familii. Din cele 250 de structuri de cazare înregistrate, doar 120 deţin certificate de clasificare.
 
citeste totul despre: