Spălare de bani sau tranzit de miliarde de lei prin conturile unei bănci din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia de ştiri r/news din România a publicat o investigaţie în care dezvăluie o presupusă schemă de spălare de bani prin conturile de la Moldindconbank a unui executor judecătoresc, prin care ar fi trecut doar în anul 2013 circa 92 miliarde de lei. Executorul a refuzat să confirme sau să infirme informaţiile

Potrivit investigaţiei, băncii Moldindconbank, una dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova, îi revin circa 81% din intrările în valută din tot sistemul bancar moldovenesc şi 63% din ieşirile de valută, pentru anul 2013. Autorii susţin că banii vin de la companii din Rusia şi pleacă imediat spre conturi din afara ţării, de tip off-shore.

Ei susţin că banii ajung pe conturile Moldindconbank din bănci ruseşti, din conturile unor agenţi economici, prin intermediul unor hotărâri judecătoreşti emise de judecătoriile Centru, Râşcani şi Buiucani, după care sunt transferaţi în afara ţării, în special în banca Trasta Komercbanka din Riga, Letonia.

Una din scheme este descrisă de către autorii investigaţiei în felul următor: două companii, care de fapt au acelaşi proprietar ascuns, se dau în judecată în Republica Moldova, inventează practic un litigiu, una dintre companii ajunge să piardă şi să-i plătească sume enorme celeilalte. Mai clar, compania din Rusia pierde procesul şi plăteşte companiei din Moldova, de exemplu, o sumă imensă. Aici intervine executorul judecătoresc, care în multe cazuri este acelaşi, care apoi virează banii în Moldindconbank. Este vorba de executorul Svetlana Mocan, prin contul căreia, deschis la Moldindconbank, au trecut nu mai puţin de 92  miliarde de lei, doar în 2013. Mai departe, aceşti bani au fost transferaţi spre conturile unor companii off-shore din Belize şi Marea Britanie.

Autorii mai menţionează că pe acest caz este începută o urmărire penală însă ofiţerii ce instrumentează cazul nu oferă detalii.

Administraţia Moldindconbank a refuzat să comenteze informaţiile. "Vom veni în curând cu un comunicat de presă la acest subiect“, ne-au declarat reprezentanţii băncii.

Anterior Moldindconbank a anunţat că împotriva instituţiei se pregăteşte o amplă campanie de discreditare, cu suportul organelor de control, care ar urma să verifice activitatea băncii.

Executorul Svetlana Mocan, pomenită în articol, a refuzat şi ea să comenteze acuzaţiile. "Nu pot spune nimic. E secret comercial“, a declarat executorul.

Anterior "Adevărul“ a descris o astfel de schemă, dar Procuratura Generală a menţionat într-un răspuns că nu e vorba de spălare de bani, ci de tranzit de bani.

INCREDIBIL O firmă fără telefon şi oficiu a avut anul trecut o cifră de afaceri mai mare decât Moldtelecom şi Orange

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite